Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων Erdogan

Χαμηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων Erdogan
Επί τάπητος θα τεθούν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, οι σχέσεις της  Άγκυρας με Ελλάδα και Κύπρο αλλά και η κυπριακή ΑΟΖ
(upd1) Λίγο πριν τις 20.00 μμ (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε στη Βάρνα η συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας, μεταξύ του Προέδρου της ΕΕ, D. Tusk, του Προέδορυ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.C. Juncker και του Τούρκου Προέδρου, R.T. Erdogan, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, B. Borisov.
Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, M. Cavusoglu, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Om. Celik και με τον υπουργό Ενέργειας B. Albayrak.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Tusk και Juncker θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Ωστόσο οι προσδοκίες για τα αποτελέσματά της δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Συνόδου, εκτιμάται ότι η Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί λίγο μετά τις 22.00 μμ (ώρα Ελλάδας).
«Η Τουρκία διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα πριν από τη σύνοδο στη Βάρνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan», παρά το χθεσινό του παραλήρημα κατά της Δύσης.
Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ε.Ε. να άρει όλα τα εμπόδια προς την ένταξη, πρόσθεσε ο Erdogan.
Ωστόσο χθες διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, σημειώνοντας μάλιστα πως για τα όσα επιρρίπτουν στην Τουρκία, ο ίδιος έχει βίντεο που τα αντικρούουν, τα οποία μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να προσκομίσει στη Σύνοδο.
Επίσης τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων.
Επί τάπητος θα τεθούν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, οι σχέσεις της  Άγκυρας με Ελλάδα και Κύπρο αλλά και η κυπριακή ΑΟΖ.  
Από τη μία πλευρά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο επικεφαλής της Κομισιόν Jean –Claude Juncker και από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan  καλούνται να συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή,  κάτι πραγματικά δύσκολο και για τον λόγο αυτό η ΕΕ δεν εμφανίζεται αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της διάσκεψης.
Πιθανώς οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα θέσουν και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.
«Οι βασικές αιτίες σύγκρουσης με την Τουρκία αυξάνονται και ελπίζουμε να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.
Δεν κρύβουμε τα σημεία στα οποία διαφωνούμε.
Παρόλα αυτά ελπίζουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Το προσφυγικό επίσης θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα, με τον Erdogan να έχει δηλώσει πως θα απαιτήσει την οικονομική βοήθεια των 3 δισ. ευρώ, που όπως λέει έχει υποσχεθεί η Ευρώπη αλλά μέχρι στιγμής δεν την έχει δώσει.
Η Τουρκία καταδίκασε το κείμενο συμπερασμάτων μέσω του υπουργείου Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα σχόλια εναντίον της Τουρκίας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».
Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk ενώ ο Jean Claude Juncker δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί.
Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Νέες απειλές Erdogan

Εξάλλου λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο ο Τούρκος πρόεδρος ήλθε να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα.
Ο Erdogan διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, σημειώνοντας μάλιστα πως για τα όσα επιρρίπτουν στην Τουρκία, ο ίδιος έχει βίντεο που τα αντικρούουν, τα οποία μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να προσκομίσει στη Σύνοδο.
Επίσης τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων.

Politico: Στην καλύτερη περίπτωση η Βάρνα θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Ε. με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στη Βάρνα δε μοιάζει να είναι ιδιαιτέρως υποσχόμενη, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.
Tusk, Juncker και Erdogan θα συναντηθούν στις, σε γενικές γραμμές, φιλικές βουλγαρικές ακτές της ωστόσο ταραχώδους Μαύρης Θάλασσας, την οποία οι Αργοναύτες κατέβαλαν προσπάθεια για να διασχίσουν".
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα επιπρόσθετα 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, καθώς και επιπλέον προενταξιακά κονδύλια τα οποία ανακατευθύνθηκαν αλλά δεν σταμάτησαν μετά την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και το ενδεχόμενο άρσης θεωρήσεως εισόδου για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., θέμα που δεν απεσύρθη ποτέ ολοκληρωτικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελούν το "καρότο" που έχει να προσφέρει η Ε.Ε. στην Τουρκία.
"Η Ε.Ε θέλει κάτι σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.
Στην καλύτερη περίπτωση, η συνάντηση της Βάρνας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις μετά τη διέλευση των συνόρων, καθώς και η καταστολή της όρεξης της Άγκυρας για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου" γράφει η ιστοσελίδα .
Η Τουρκία την Παρασκευή διαμαρτυρήθηκε για υποτιθέμενη μεροληψία της Ε.Ε. υπέρ της Κύπρου εις βάρος της Τουρκίας (η πρώτη μέλος της Ε.Ε., η τελευταία προφανώς όχι), αλλά φαίνεται να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τη συνάντηση, χωρίς κανένα μήνυμα για μη εμφάνιση (στη συνάντηση) μέχρι τώρα. Μην κάνετε κανένα λάθος: Η διατήρηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό με την Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των συμφερόντων της Ε.Ε.".

Bulut (σύμβουλος Erdogan): Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι φίλος της Τουρκίας

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ΕΕ συνδέει την τουρκική προκλητικότητα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα όχι μόνο φαίνεται διατεθειμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, αλλά συνεχίζει να εκτοξεύει τα βέλη της και κατά της Ένωσης.
Κι αυτό λίγες ώρες πριν την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι φίλος της Tουρκίας.
Η Ευρώπη έχει αποικιοκρατική νοοτροπία.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βλάψει την περιοχή εδώ και δύο αιώνες και οι ΗΠΑ δεν είναι στρατηγικός σύμμαχος» δήλωσε ο Yigit Bulut, επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:

Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε η Άγκυρα, στην καταδίκη από την πλευρά των Ευρωπαίων της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν προοιωνίζεται κάτι θετικό για την Σύνοδο Κορυφης ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας, την Δευτέρα.
Παρά τα αρνητικά μηνύματα από τη Άγκυρα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αιδιόδοξη ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στο θέμα των δύο αξιωματικών που κρατούνται, αν και οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν που βασίζουν την αισιοδοξία τους, πέρα από μία εκτίμηση ότι είναι ένας ανέξοδος τρόπος για την Τουρκία να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης.
Ποτέ δεν ετέθη από κανέναν ευρωπαίο αξιωματούχο ή αρχηγό κράτους, το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου της Βάρνας.
Ούτε καν από την πλευρά της Ελλάδας που έχει τους περισσότερους λόγους να επιδιώκει μία σκληρή και σταθερή στάση της ΕΕ.
Αντιθέτως μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας.
Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «δεν φοβόμαστε και θα τείνουμε πάντα το χέρι του διαλόγου και της φιλίας στην Τουρκία, αλλά θα προασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η Ελλάδα έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ε.Ε και μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», αν και εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να την δοκιμάσει.
Ζήτησε ωστόσο να απαιτήσουν οι Jean Claude Juncker και Donald Tusk από τον Tayyip Erdogan ξεκάθαρες εγγυήσεις για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Επίσης να ζητήσουν την διευθέτηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται.
Ενέχει βέβαια αυτό τον κίνδυνο να εισπράξουν οι πρόεδροι των οργάνων και δι αυτών η Ελλάδα την απάντηση του Erdogan«ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη». Κάπως έτσι η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που εκμεταλλεύτηκε ένα θέμα κοινωνικής ευαισθησίας, θα έχει ξοδεύψει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, δίχως πρακτικό αποτέλεσμα.
Γενικότερα, ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρέπει να κοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα παρά τα αρνητικά μηνύματα και την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητάς της που έφθασε σε σημείο την Παρασκευή και παρά τις ρητορικές καταδικές των Ευρωπαίων να παρενοχλήσει στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ.
Οι ευρωπαίοι επ ουδενί δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιου είδους μέτρα, έστω και οικονομικά, πέρα από τις δηλώσεις καταδίκης, οι οποίες έχουν μεν την σημασία τους αλλά δεν πτοούν την Άγκυρα.
Αντίθετα καθώς το βασικό θέμα της Συνόδου της Βάρνας είναι το μεταναστευτικό και η πίεση των Ευρωπαίων για συγκράτηση του κύματος των προσφύγων η Άγκυρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Δεν είναι μόνο ότι θα εισπράξει ακόμη 3 δις προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ για το μεταναστευτικό αλλά θα θέσει ξανά το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και του ξεπαγώματος της ενταξιακής της διαδικασίας, που κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν επιθυμεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην θέση να εγκαλεί τους Ευρωπαίους ότι δεν ξέρουν τι θέλουν σε σχέση με την Τουρκία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς τα κράτη όπως η Γερμανία δεν επιθυμούν επιδείνωση των διακρατικών τους σχέσεων, η καταδίκη για την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για τα δικά τους επιδιωκόμενα οφέλη.
Είναι πολύ εύκολο να επιδιώξουν κατευνασμό της Τουρκίας με εκπτώσεις στην στήριξή τους έναντι της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης