Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Afrin ήταν μόνο η αρχή - Ο Erdogan επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ

Το Afrin ήταν μόνο η αρχή - Ο Erdogan επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ
Η πόλη Ταλ Ριφάατ, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Χαλεπίου, είναι ο επόμενος στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιβεβαιώνει ότι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας δεν σταματούν στην περιοχή του Afrin και συνεχίζονται σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία αλλά και το Ιράκ.
Η πόλη Ταλ Ριφάατ, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Χαλεπίου, είναι ο επόμενος στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία μετά την κατάληψη της Αφρίν, ανακοίνωσε σήμερα (25/3/2018) ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε ο Erdogan από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Στις 18 Μαρτίου 2018 οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα στις 20 Ιανουαρίου.
Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Την επομένη ο Erdogan είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.
«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην ντε φάκτο αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μέτωπο στο Ιράκ

Στο μέτωπο του Ιράκ οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν στην περιοχή του Σιντζάρ όπου η Άγκυρα διατείνεται πως δρουν μαχητές του ΡΚΚ έχοντας δημιουργήσει βάση.
Σύμφωνα με τον Erdogan, ο τουρκικός στρατός θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στις θέσεις του PKK στην περιοχή Σιντζάρ των Κούρδων Γιαζίντι στην επαρχία της Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.
«Είχαμε ότι θα πηγαίναμε στο Σιντζάρ.
Τώρα οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει εκεί.
Ο αγώνας είναι εσωτερικός και εξωτερικός », δήλωσε ο Erdogan σε ένα πλήθος στην επαρχία Τσέρμπζον της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο η Βαγδάτη διέψευσε ότι έχουν περάσει τα σύνορα του Ιράκ οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις.
«Η διοίκηση των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Νινευή, το Σιντζάρ και τις μεθοριακές περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δεν υπάρχει κανένας λόγο να περάσουν στρατεύματα από τα σύνορα σε αυτές τις περιοχές» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενιαία Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ.
Πηγές από το Σιντζάρ είπαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή σήμερα (25/3).

Παραλήρημα μεγαλοϊδεατισμού

Εξάλλου στις 24/3/2018 ο Erdigan επιδόθηκε σε παραλήρημα μεγαλοϊδεατισμού και περιέγραψε το επεκτατικό όραμά του για την Τουρκία μετά την κατάληψη της περιοχής του Afrin στη  βορειοδυτική Συρία.  
«Τη μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε.
Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας.
Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές», τόνισε ο Erdogan μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στη Σαμψούντα.
«Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση. Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο.
Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού.
Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε», σημείωσε ο Erdogan.
Αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη Συρία ο Erdogan τόνισε, πως σύντομα η Τουρκία θα έχει φίλους, που ζητούν την υποστήριξή της στα σύνορα.
Εξάλλου τόνισε, «πως δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διασώσουμε τους αδελφούς μας στη Συρία και να εξαλείψουμε εντελώς την παγίδα που απειλούσε τη χώρα μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τους ισχυρισμούς κυρίως δυτικών ηγετών, πως η Άγκυρα εισέβαλε στη Συρία μέσω της επιχείρησής της στο Αφρίν.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία πραγματοποιεί εισβολή στη Συρία», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης