Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο πρώην Καταλανός ηγέτης Puigdemont απέφυγε τη σύλληψη στη Φινλανδία, φεύγοντας από τη χώρα

Guardian: Ο πρώην Καταλανός ηγέτης Puigdemont απέφυγε τη σύλληψη στη Φινλανδία, φεύγοντας από τη χώρα
Ο Puigdemont φέρεται να επέστρεψε στο Βέλγιο, όπου θα συνεργαστεί με τις αρχές, κατά δήλωσή του - "Δεν προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη" δήλωσε ο δικηγόρος του
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont απέφυγε τη σύλληψη από τη φινλανδική αστυνομία, μετά από διεθνές ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του, καθώς έφυγε από τη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον δικηγόρο του.
Ο Puigdemont που ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, είχε επισκεφτεί τη Φινλανδία από την Πέμπτη 23/3 για συνομιλίες με βουλευτές.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στην Καταλονία, όπου αυτονομιστικά κόμματα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αναδείξουν νέο πρόεδρο, μετά τη σύλληψη του τελευταίου υποψήφιου.
"Επιβεβαιώνω ότι ο πρόεδρος Puigdemont δεν είναι πια στη Φινλανδία" έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος του Jaume Alonso Cuevillas, χωρίς να αποκαλύψει που βρίσκεται πλέον.
Ο Φινλανδός βουλευτής Mikko Karna, ένας εξ αυτών που φιλοξένησαν τον Puigdemont, είπε επίσης ότι είναι ενήμερος για την αποχώρησή του από τη χώρα, αλλά και ότι έφτασε με άγνωστο μέσο στο Βέλγιο.
"Ο Puigdemont μου επιβεβαίωσε ότι στο Βέλγιο θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές" ανέφερε επίσης στο Twitter o Karna.
Ο Puigdemont καταζητείται στην Ισπανία με τις κατηγορίες της "εξέγερσης" και της "στάσης".
Η Ισπανία εξέδωσε επίσης διεθνές ένταλμα σύλληψης για άλλους πέντε αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων πρώην υπουργών, που είναι επίσης αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο.
Τα αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2017 και διατηρούν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά ακόμα δεν έχουν σχηματίσει κυβέρνηση και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες νομικές πιέσεις, που έχουν κάνει πολλά στελέχη τους να γίνουν πιο μετριοπαθή.
Με πολλούς ηγέτες τους στο εξωτερικό και άλλους στη φυλακή, οι αυτονομιστές προσπαθούν να αναδιοργανωθούν, ή, ακόμα και να παραμείνουν στην πολιτική.
Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε διεθνές ένταλμα σύλληψης για Ισπανό πολίτη που βρέθηκε στη Φινλανδία, αλλά "δεν ήρθε σε επαφή μαζί του, ούτε με συνεργάτες του".
Ο δικηγόρος του Puigdemont είπε σε καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο πελάτης του δεν προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη.
"Όταν εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πρώτη φορά, τέθηκε στη διάθεση της βέλγικης δικαιοσύνης και αστυνομίας και μπορεί να κάνει το ίδιο και τώρα, δεν έχω μιλήσει μαζί του, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο" υποστήριξε ο Cuevillas.
Στο μεταξύ, στη Βαρκελώνη το καταλανικό κοινοβούλιο ανέστειλε τις δραστηριότητές του, μετά την προφυλάκιση του υποψήφιου προέδρου Jordi Turull.
Είναι η τρίτη φορά που δεν κατέστη δυνατό να χριστεί πρόεδρος, καθώς και ένας άλλος υποψήφιος ο Jordi Sanchez βρίσκεται στη φυλακή.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέος πρόεδρος μέχρι τις 22 Μαϊου, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης