Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αρνείται η Ρωσία τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι βοηθάει τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Reuters: Αρνείται η Ρωσία τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι βοηθάει τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι περιορισμένες επαφές τους με τους Ταλιμπάν έχουν στόχο να τους πείσουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ειρήνης
Η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς του διοικητή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν John Nicholson ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν και τους προμηθεύει με όπλα, σε μία έντονη λεκτική αντιπαράθεση με αφορμή την εμπλοκή της Μόσχας στις συγκρούσεις στην περιοχή, μεταδίδει το Reuters.
O John Nicholson έδωσε την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη στο BBC, όπου είπε ότι η Ρωσία υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι δύο υπερδυνάμεις έχουν κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών.
Άφησε, μάλιστα, αιχμές ότι η Μόσχα στηρίζει οικονομικά και ακόμα και με όπλα τους Ταλιμπάν.
Μία δήλωση από τη ρώσικη πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια "κουτσομπολιό κενό περιεχομένου", παραπέμποντας και σε προηγούμενες διαψεύσεις Ρώσων αξιωματούχων.
"Για άλλη μία φορά επιμένουμε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ζητάμε από τους αξιωματούχους να μην κάνουν σχόλια χωρίς λογική" ανέφερε η ρώσικη πρεσβεία στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Αμερικάνοι διοικητές, συμπεριλαμβανομένου και του Nicholson, έχουν κάνει και στο παρελθόν ανάλογα σχόλια, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα τους Ταλιμπάν, αλλά χωρίς να παρέχουν αποδείξεις.
Παρόλα αυτά οι δηλώσεις του Nicholson ήταν ασυνήθιστα οξείες και σε σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, με αφορμή και τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα Skripal με νευροτοξικό αέριο στη Βρετανία.
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι περιορισμένες επαφές τους με τους Ταλιμπάν έχουν στόχο να τους πείσουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ειρήνης.
Η Μόσχα έχει προσφερθεί να συντονίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ανέφεραν στο Reuters ότι έχουν σημαντικές επαφές με τους Ρώσους από το 2007, προσθέτοντας ότι η ρώσικη εμπλοκή περιορίζεται σε ηθική και πολιτική υποστήριξη.
Η Μόσχα ήταν επικριτική σχετικά με τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αλλά αρχικά και η Ρωσία είχε βοηθήσει τον αφγανικό στρατό παρέχοντάς του ελικόπτερα και συμφωνώντας να γίνεται μέσω της επικράτειάς της ο ανεφοδιασμός του.
Αλλά αυτή η συνεργασία κατέρρευσε μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, εξαιτίας των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης