Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πορείες σε 800 πόλεις του κόσμου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής - Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον

Guardian: Πορείες σε 800 πόλεις του κόσμου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής - Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον
Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 800 πόλεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Τόκυο, του Σίδνεϋ, της Βομβάης και εκατοντάδων ακόμα στις ΗΠΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται το Σάββατο 24/3 στην Ουάσινγκτον σε μία συγκέντρωση με αίτημα τον έλεγχο της οπλοκατοχής, που διοργανώνεται μετά το μακελειό σε σχολείο της Φλόριντα τον Φεβρουάριο του 2018, όπως γράφει ο Guardian.
Aνάλογες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 800 πόλεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Τόκυο, του Σίδνεϋ, της Βομβάης και εκατοντάδων ακόμα στις ΗΠΑ, πέρα από αυτή της πρωτεύουσας.
Το αίτημα είναι να υιοθετηθεί με νομοθετική αλλαγή ο έλεγχος της οπλοκατοχής και η συγκέντρωση διοργανώνεται από επιζώντες εφήβους της επίθεσης στο σχολείο του Parkland, όπου σκοτώθηκαν 17 μαθητές και καθηγητές στις 14 Φεβρουαρίου.
Όλη αυτή η κινητοποίηση αντανακλά την απογοήτευση των νέων για ένα θέμα που δεν κατάφεραν να διαχειριστούν οι μεγαλύτεροι, οπότε αποφάσισαν να το κάνουν εκείνοι στη μνήμη των συμμαθητών τους.
Ο Donald Trump που επιδίδεται σε παλινωδίες σχετικά με τον έλεγχο της οπλοκατοχής και δεσμεύτηκε για την υποστήριξή του προς την NRA (Εθνική Συνομοσπονδία Όπλων) η οποία ξόδεψε 30 εκ. δολ. για να τον βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία του, ταξίδεψε την Παρασκευή 23/3 για το εξοχικό του στη Φλόριντα.
Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υποστηρίζουν ότι δεν είναι ενάντια στην οπλοκατοχή γενικά, αλλά θέλουν από το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα όπλα στρατιωτικού τύπου που χρησιμοποιούνται συχνά σε μαζικές δολοφονίες και να κλείσουν τα παραθυράκια που υπάρχουν στον νόμο για την αγορά τους.
Μία νέα έρευνα έδειξε ότι το 53% των Αμερικάνων κάτω των 18 ετών θεωρούν την ένοπλη βία ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.
Επίσης ένας στους τρεις νέους Αμερικάνους θα στήριζε τις σημερινές διαδηλώσεις είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω των social media.
Mία 16χρονη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "θα είναι πολύ επαναστατικό όλο αυτό, θέλουμε να αλλάξουν οι νόμοι και εγώ θέλω να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής".
Κι ένας 47χρονος πατέρας που η κόρη του έφυγε από το σχολείο κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών εξέφρασε από την πλευρά του "την εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, που θα κάνει τη διαφορά".
Ανάμεσα στους ομιλητές στις συγκεντρώσεις του Σαββάτου 24/3 θα είναι οι Lin-Manuel Miranda, Miley Cyrus, Jennifer Hudson and Ariana Grande.
Καθώς εκατοντάδες μαθητές από το μοιραίο σχολείο θα κάνουν το ταξίδι των 1.000 μιλίων για να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση, ο Guardian ανακοίνωσε την εκδοτική συνεργασία του με τη βραβευμένη σχολική εφημερίδα Eagle Eye.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης