Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας

Μητσοτάκης: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας
Υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΝΔ
Συνέντευξη στο δίκτυο EPP TV, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί και να αρχίσει, ως οφείλει μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά και τους κανόνες που υπάρχουν στι σχέσεις καλής γειτονίας.
Ερωτώμενος για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση της έντασης, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά  και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι εάν θέλει να έχει μια καλή και αμοιβαίως επωφελή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά  και με τους γείτονές της, πρέπει να σέβεται όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Και αυτό δεν το έχουμε δει να συμβαίνει.
Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα θα είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.
Πρέπει επίσης η Τουρκία να καταλάβει ότι, προκειμένου αυτή η σχέση να είναι αμοιβαία επωφελής, θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους ενέργειες.
Η αρχή πρέπει να γίνει με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης συζήτησης για το θέμα των μεταρρυθμίσεων αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «είμαι ένθερμα υπέρ της ευρύτερης συζήτησης για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της μέσω της ενδυνάμωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά ακόμη και για έναν ειδικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά και δομικά ζητήματα.
Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ελπίζω ότι θα έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία έως τα μέσα του 2019.
Θα γίνει μια εξισορρόπηση προτεραιοτήτων. Θα ήθελα να δω περισσότερα κονδύλια να κατανέμονται όχι μόνο για την καινοτομία αλλά επίσης και για την ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων, χωρίς, ωστόσο, να παραμελούμε τις παραδοσιακές αρμοδιότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως την πολιτική συνοχής».
Τάχθηκε υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωζώνη και επεσήμανε πως «πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να μείνει ζωντανή και να την ενθαρρύνουμε όλοι.
Την ίδια στιγμή, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν με τους γείτονές τους.
Αυτό ισχύει ιδίως για Ελλάδα, και αφορά τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Αλβανία. Είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία.
Και βέβαια, αυτά τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να λυθούν πριν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης