Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παιχνιδάκι» η κατάργηση του QE μπροστά σε ότι θα συμβεί το 2019 - Το δύσκολο έργο της ΕΚΤ

«Παιχνιδάκι» η κατάργηση του QE μπροστά σε ότι θα συμβεί το 2019 - Το δύσκολο έργο της ΕΚΤ
Η αύξηση των επιτοκίων θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο για την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει αρχίσει να κείνται με αργά βήματα προς την κατάργηση του QE, ωστόσο αυτή η πρόκληση εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολη σε ό,τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς περί κατάργησης των αγορών ομολόγων έως το τέλος του 2018, το φάντασμα του 2019 αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Θα είναι όταν η ευρωτράπεζα θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για πρώτη φορά μετά το 2011 με μία η περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η θητεία του Mario Draghi θα ολοκληρωθεί.
Οι αυξήσεις επιτοκίων την ίδια στιγμή που η οικονομική επέκταση ωριμάζει και ενώ υπάρχουν φόβοι για εμπορικό πόλεμο, θα είναι δύσκολο έργο για την ΕΚΤ.
Ωστόσο, η αμφιβολία σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα στις αγορές.
«Θα υπάρχει πολύ λίγη ορατότητα για τους επενδυτές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και μετά» δήλωσε ο Marchel Alexandrovich οικονομολόγος της Jefferies και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό δεν φταίει μόνο ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για το τι θα συμβεί μετά, αλλά ότι θα υπάρχουν και νέοι ''ηθοποιοί'' στη σκηνή».
Σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια των 3μηνων δανείων μεταξύ των τραπεζών θα αυξηθούν λιγότερο από 20 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και περίπου 40 μονάδες βάσης στο τέλος του έτους, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα ανέλθει στο μηδέν από το -0,4%.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο, καθώς η ΕΚΤ επισημαίνει ότι δεν θα συζητήσει τίποτα άλλο εκτός από την αλλαγή της καθοδήγησης.
«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει τι θα κάνει όσον αφορά το timing για τις αυξήσεις επιτοκίων» δήλωσε ο Daniel Lenz της DZ Bank ενώ πρόσθεσε «Ανοιχτό είναι το ερώτημα το εάν το διοικητικό συμβούλιο αρχικά θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων ή το εάν θα είναι μια συνδυασμένη κίνηση, δηλ. μια αύξηση και του επιτοκίου καταθέσεων και του βασικού επιτοκίου χρηματοδότησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης