Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο και δράσεις στο εμπόριο

G20: Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο και δράσεις στο εμπόριο
Τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό, επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20
Τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον προστατευτισμό, επιβεβαίωσαν σήμερα (20/3/2018) οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών G20, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη «για περαιτέρω διάλογο και δράσεις» για το εμπόριο, ελάχιστες ημέρες πριν την εφαρμογή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικές μηχανές για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξέλιξη», σημειώνεται στο τελικό ανακοινωθέν των G20 μετά τη διήμερη συνεδρίασή τους.
«Επιβεβαιώνουμε τα συμπεράσματα των ηγετών μας για το εμπόριο στη Σύνοδο του Αμβούργου και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις και διάλογο. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το «Reuters», η πρόταση για την ανάγκη περαιτέρω διαβουλεύσεων προστέθηκε στο τελικό ανακοινωθέν, καθώς δεν υπήρχε στο προσχέδιο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι απουσιάζει η δήλωση του Αμβούργου που ανέφερε πως οι G20 «θα συνεχίσουν να καταπολεμούν τον προστατευτισμό, συμπεριλαμβανομένων όλων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών».
Η δήλωση του Αμβούργου ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες των G20 «αναγνωρίζουν το ρόλο των νόμιμων μέσων εμπορικής άμυνας», μια ασάφεια που επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους δασμούς τους.
Η νέα γλώσσα των G20 σχετικά με την ανάγκη για εμπορικό διάλογο έρχεται καθώς ο Trump ετοιμάζει σχέδια να τιμωρήσει την Κίνα με δασμούς για τις πρακτικές της στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, στο τελικό ανακοινωθέν, οι υπουργοί των G20 επανέλαβαν τις παραδοσιακές υποσχέσεις τους να απέχουν από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να αποφεύγουν να στοχεύουν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες προς όφελος των εξαγωγών.
Αλλά πρόσθεσαν επίσης κάποια νέα γλώσσα όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα και στην ευελιξία:
«Ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, υγιείς πολιτικές και ένα ανθεκτικό διεθνές νομισματικό σύστημα είναι απαραίτητα για την σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, συμβάλλοντας σε μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και σε επενδύσεις.
Οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπου είναι εφικτό, μπορούν να χρησιμεύσουν ως απορροφητής σοκ», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Οι G20 ζήτησαν επίσης να συνεχιστεί η διεθνής παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin, και των κινδύνων τους.
Όπως επισημαίνουν, αυτά τα «assets» θέτουν ζητήματα για την προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών, την ακεραιότητα της αγοράς, τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
«Τα κρυπτο-assets δεν έχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των κρατικών νομισμάτων.
Κάποια στιγμή θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποιούν οι υπουργοί των G20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης