Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας πλησιάζει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν

Societe Generale: Το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας πλησιάζει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μπορούν να αποτελέσουν το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας
Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Ειδικότερα, σύμφωνα τον Albert Edwards της Societe Generale οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, αποτελούν απειλή για έναν μεγάλης κλίμακας εμπορικό πόλεμο.
«Ένας εμπορικός πόλεμος και μια ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος αναμενόταν πάντα ότι θα ήταν το τέλος της θέσης μας για την Εποχή των Παγετώνων, καθώς ένα ξέσπασμα του παγκόσμιου αποπληθωρισμού κατέστρεψε τα κέρδη και τις θέσεις εργασίας» επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση της τράπεζας.
«Αλλά φαίνεται σαν να έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε» επισημαίνεται επίσης.
Η Κίνα εξάγει μόνο το 1,1% του χάλυβα της στις ΗΠΑ και συνεπώς θεωρείται απίθανο να προκληθούν σοβαρές ζημίες στις κινεζικές επιχειρήσεις.
Ο πιο άμεσος παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με τον Edwards, είναι αντιπονοπωλιακή δράση κατά της Κίνας από τις ΗΠΑ για υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Nikkei Asia Review δημοσίευσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναμενόταν να επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ. ως τιμωρία.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να στραφούν και σε άλλους εμπορικούς εταίρους καθώς ο Trump συνεχίζει να προωθεί την «America First» ατζέντα του.
Πάντως, σύμφωνα με τη Societe Generale δεν αποκλείεται ο Trump να στρέψει τα πυρά του προστατευτισμού και στη Γερμανία και την ΕΕ.
«Αυτό θα οδηγήσει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

curent gdp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης