Οριακά κέρδη στη Wall Street - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές εν όψει Fed

Οριακά κέρδη στη Wall Street - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές εν όψει Fed
Με επιφυλακτικά κέρδη άνοιξε η Wall Street, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed
Με επιφυλακτικά κέρδη άνοιξε σήμερα (20/3/2018) η Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αύριο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,4%, στις 24.715 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 2.721 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.360 μονάδες.


Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο εύρος 1,50% - 1,75%, κατά την πρώτη συνεδρίασή της υπό τον Jerome Powell.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώνονται στο 94,4%.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν, παράλληλα, πολύ προσεχτικά τις ανακοινώσεις της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει σε τροχιά για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος ή εάν προβεί σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο σκάνδαλο παραβίασης δεδομένων του Facebook.
Η μετοχή του Facebook σημείωσε χθες «βουτιά» 6,77% - η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2014 - καθώς η εταιρεία Cambridge Analytica φέρεται να συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump το 2016.
Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας αποκάλυψαν μάλιστα πως η Cambridge Analytica δημιούργησε με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων ένα λογισμικό που της επέτρεψε να προβλέπει αλλά και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.
Η μετοχή του Facebook παρέσυρε ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο προς τα κάτω, ασκώντας πιέσεις στην ευρύτερη αγορά.
Η μετοχή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης άνοιξε με νέες απώλειες σήμερα, υποχωρώντας κατά 1,5%.
Το βρετανικό Κοινοβούλιο έστειλε κλήτευση στον διευθύνοντα σύμβουλο, Mark Zuckerberg, προκειμένου να παραδώσει στοιχεία σχετικά με τις διασυνδέσεις του Facebook με την εταιρεία πολιτικών αναλύσεων Cambridge Analytica, ζήτησε από τον
Μέχρι στιγμής, ο Zuckerberg δεν έχει μιλήσει για το θέμα.
Ο Damian Collins, μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, έστειλε σήμερα επιστολή στον Zuckerberg, ζητώντας του να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ψηφιακών μέσων, Πολιτισμού, Μέσων ενημέρωσης και Αθλητισμού.
«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Facebook να απαντήσει πώς οι εταιρείες αποκτούν και διατηρούν δεδομένα χρηστών από τον ιστότοπό σας, και, ειδικότερα, αν τα δεδομένα έχουν ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Οι απαντήσεις των υπαλλήλων σας έχουν σταθερά υποτιμήσει τον κίνδυνο αυτόν και έχουν παραπλανήσει την Επιτροπή», αναφέρει η επιστολή.
«Είναι πλέον καιρός να ακούσουμε από ένα ανώτερο στέλεχος του Facebook με την επαρκή εξουσία ώστε να δώσει μια ακριβή περιγραφή αυτής της καταστροφικής αποτυχίας στη διαδικασία».
Ο Collins ζήτησε από τον Zuckerberg να απαντήσει μέχρι τις 26 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, έρευνα κατά του Facebook φέρεται να έχει ξεκινήσει Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg».
Tο «Bloomberg», επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, δήλωσε ότι η FTC θα εξετάσει αν η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε στην Cambridge Analytica να λάβει ορισμένα δεδομένα χρηστών του Facebook κατά παράβαση των πολιτικών της.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, με βάση διακανονισμό του 2011, το Facebook συμφώνησε να προχωρήσει σε αλλαγές στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικότητα, μετά από καταγγελία ότι παραπλάνησε καταναλωτές αναγκάζοντας τους να μοιράζονται περισσότερα προσωπικά δεδομένα από αυτά που ήθελαν.
Αν η FTC διαπιστώσει πως το Facebook παραβίασε τους όρους της συμφωνίας, έχει την εξουσία να του επιβάλει πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων την ημέρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS