Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θρίλερ με τους Έλληνες στρατιωτικούς - Διαψεύδεται η μεταφορά τους στο δικαστήριο - Παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Merkel

Θρίλερ με τους Έλληνες στρατιωτικούς - Διαψεύδεται η μεταφορά τους στο δικαστήριο - Παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Merkel
Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν οι ΗΠΑ όσον αφορά την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης
(upd1) Νέο επεισόδιο «γυρίστηκε» σήμερα (20/3/2018) στο θρίλερ της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Νωρίς το μεσημέρι κυκλοφόρησε έντονη φημολογία σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, κάτι που δημιούργησε ελπίδες για επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά των τουρκικών αρχών.
Στη συνέχεια, όμως, οι πληροφορίες διαψεύστηκαν δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος -κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «ο Έλληνας πρέσβης δεν επιβεβαιώνει τη μεταφορά των στρατιωτικών στο δικαστήριο».
«Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε «για το θέμα αυτό και για τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5.00 το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο».
Στη συνέχεια και οι τουρκικές αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες.
Όπως είναι γνωστό οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακισμένοι αναμένοντας την κατάθεση του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα, προκειμένου να οριστεί δικάσιμος.
Οι πληροφορίες σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς παραμένουν συγκεχυμένες και κανείς δεν αποκλείει να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση κάποια άλλη μέρα (και πριν τις 30 Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο) καθώς η τουρκική πλευρά ενδέχεται να θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Στήριξη από ΗΠΑ και Merkel

Εν τω μεταξύ, στο πλευρό της Ελλάδας στέκονται πλέον και οι ΗΠΑ όσον αφορά το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών» δήλωσε από την Ανδραβίδα ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt, τονίζοντας παράλληλα «υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί σύντομα».
Ο Pyatt βρίσκεται στην Ανδραβίδα για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη ήρθαν μία μέρα αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έχει παρέμβει στον ίδιο τον Erdogan σχετικά με την κράτηση των δύο στρατιωτικών.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους.
Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Merkel είχε παρέμβει στον ίδιο τον κ. Erdogan.
Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Κοτζιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης