Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική: Λόγω ADRs 14 εκατ μετοχές θα πουληθούν ακόμη από την BNY Mellon

Εθνική: Λόγω ADRs 14 εκατ μετοχές θα πουληθούν ακόμη από την BNY Mellon
Οι τελευταίες εξελίξεις με ναυάγιο στην Εθνική Ασφαλιστική και ακύρωση του deal στην Ρουμανία μπορεί να είναι αρνητικές εξελίξεις αλλά δεν θα επηρεάσουν τόσο δομικά στο stress tests την Εθνική τράπεζα.
Στις 15 Μαρτίου του 2018 όπως είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2017 καταγγέλθηκε η σύμβαση για τα πιστοποιητικά κατάθεσης αμερικανικού αποθετηρίου της Εθνικής τράπεζας ή ADRs.
Πρακτικά τα ADRs καταργήθηκαν.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής.
Οι κάτοχοι ADRs πουλούσαν τους τίτλους που κατείχαν και έναντι αυτής της διαδικασίας ή τα αντάλλασαν με μετοχές ή έπαιρναν τα μετρητά και αποχωρούσαν.
Όμως ο θεματοφύλακας των ADRs η Bank of New York Mellon έχει απομείνει με ADRs που αντιστοιχούν σε 14 εκατ μετοχές της Εθνικής ή 0,6% του μετοχικού κεφαλαίου, με βάση πληροφορίες οπότε λογικά ο θεματοφύλακας θα πουλήσει τις μετοχές για να παραδώσει μετρητά στους επενδυτές.
Η διαδικασία αυτή συνέβαλλε ώστε η μετοχή της Εθνικής τράπεζας να πιεστεί το τελευταίο διάστημα.
Απομένουν ακόμη ορισμένοι τίτλοι περίπου 14 εκατ μετοχές ώστε να πουληθούν ώστε να εκτονωθεί η πίεση στον τίτλο της Εθνικής τράπεζας.
Οι τελευταίες εξελίξεις με ναυάγιο στην Εθνική Ασφαλιστική και ακύρωση του deal στην Ρουμανία μπορεί να είναι αρνητικές εξελίξεις αλλά δεν θα επηρεάσουν τόσο δομικά στο stress tests την Εθνική τράπεζα.
Π.χ. η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια υγιής και κερδοφόρος ασφαλιστική εταιρία.

Τι ήταν τα ADRs;

Μετά από 18 χρόνια το ADRs τα πιστοποιητικά κατάθεσης αμερικανικού αποθετηρίου της Εθνικής τράπεζας καταργήθηκαν και μαζί και η Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακας που στο παρελθόν κατείχε έως και το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.
Το ADRs ξεκίνησε το 1998 υπόθεση που χειρίστηκε τότε επιτυχώς ο Απόστολος Ταμβακάκης τότε υποδιοικητής της Εθνικής τράπεζας.
Τα ADRs μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και την συμμετοχή των ADRs στην διαδικασία LME για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ουσιαστικά μηδενίστηκαν καθώς τα περισσότερα μετετράπησαν σε κοινές μετοχές.
Με την τυπική κατάργηση του ADRs της Εθνικής η τράπεζα έχει ένα κέρδος εάν μπορεί αυτό να θεωρηθεί κέρδος.
Λόγω του ADRs η Εθνική ήταν υποχρεωμένη να δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία και με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα που προφανώς διαφοροποιούνται σε κάποιους τομείς με τα IFRS.
O βασικός λόγος που καταργήθηκαν τα ADRs της Εθνικής είναι κυρίως το γεγονός ότι είχαν καταστεί ανενεργά και λόγω αμερικανικών λογιστικών προτύπων.
Οι κάτοχοι των ADRs θα τα μετατρέψουν σε μετοχές της Εθνικής με σχέση 1 προς 1.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τα ADRs το 1998 είχαν εισαχθεί με τιμή 25 δολάρια και σχέση 4,25 ADRs προς 1 μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ουσιαστικά αποδόμησε πλήρως το ADRs έπαψε δηλαδή να έχει κάποιο ουσιαστικό ρόλο.
Πάντως στο παρελθόν στις περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας το ADRs της Εθνικής για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο λειτουργούσε ως μηχανισμός προεξόφλησης της μετοχής της Εθνικής τράπεζας στην επόμενη ημέρα στην συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν και το ADRs και η μετοχή της Εθνικής στην Ελλάδα λειτουργούσαν πάντα σε ένα καθεστώς arbitrage αλλά και αντιστάθμισης κινδύνου – υπό όρους – πλέον ο έλληνας επενδυτής το μόνο στοιχείο που έχει από Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον είναι το GREK το ελληνικό ETF του MSCI στον NYSE.

Τι είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2017 η Εθνική τράπεζα

Η ΕΤΕ αναμένει η καταγγελία της Σύμβασης να τεθεί σε ισχύ στις ή περίπου στις 15 Μαρτίου 2018 (η «Ημερομηνία Καταγγελίας»).
Οι κάτοχοι θα μπορούν να παραδώσουν τα ADR στον Θεματοφύλακα προς ακύρωση ως ανταλλαγή για την παράδοση των υποκείμενων κοινών μετοχών της  ΕΤΕ.
Η ΕΤΕ και ο Θεματοφύλακας επιπλέον σκοπεύουν να συμφωνήσουν την τροποποίηση της Σύμβασης η οποία θα ισχύσει κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας, ώστε να περιοριστεί η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ο Θεματοφύλακας θα έχει τη δυνατότητα να πωλήσει τυχόν μετοχές υποκείμενες στα ADR που δεν έχουν παραδοθεί μετά την καταγγελία της Σύμβασης από ένα έτος που ήταν αρχικά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την εν λόγω καταγγελία, όπως αναφέρεται σε σχετική ειδοποίηση του Θεματοφύλακα προς κατόχους των ADR.
Συνεπώς, οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την Ημερομηνία Καταγγελίας, ο Θεματοφύλακας μπορεί να πωλήσει τυχόν  υποκείμενες των ADR μετοχές  που δεν έχουν παραδοθεί και μπορεί να κρατήσει τα μη επενδεδυμένα καθαρά κέρδη από οποιαδήποτε τέτοια πώληση για το κατ’ αναλογία όφελος των κατόχων τυχόν ανεξόφλητων ADR.
Η ΕΤΕ διατηρεί το δικαίωμα, για οποιονδήποτε λόγο, να καθυστερήσει την υποβολή εγγράφων αναφορικά με την καταγγελία των υποχρεώσεων αναφοράς σύμφωνα με το Exchange Act ή να τα αποσύρει πριν τεθούν σε ισχύ και να αλλάξει τα σχέδιά της αναφορικά με αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης