Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυτά που ξέρει ο ΟΟΣΑ για το αφορολόγητο και δεν γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση

Αυτά που ξέρει ο ΟΟΣΑ για το αφορολόγητο και δεν γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση
Αυτά που ξέρει ο ΟΟΣΑ για το αφορολόγητο και δεν γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση
«Φωτιές» άναψε στην κυβέρνηση χθεσινή (19/3) αναφορά του ΟΟΣΑ για το αφορολόγητο που θεωρεί δεδομένη την μείωση του από το 2019.
Συγκεκριμένα σε έκθεση του Οργανισμού με θέμα την ανάπτυξη που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που πραγματοποίησαν μεταρρυθμίσεις επί της δομής των φορολογικών συστημάτων που ήταν «φιλικές» προς την ανάπτυξη.
Στο κεφάλαιο με τα χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων αναφέρει για την Ελλάδα: «η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στην Ελλάδα και η μείωση του αφορολογήτου κατά ένα τρίτο, με ισχύ από το 2019».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά, προκαλεί σύγχυση, δεδομένου ότι τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πέρυσι προβλέπουν μείωση του αφορολογήτου από το 2020.
Ουσιαστικά ο ΟΟΣΑ -αν δεν πρόκειται για λάθος των συντακτών της έκθεσης που δεν μας έχουν συνηθίσει σε κάτι ανάλογο - εμφανίζεται να γνωρίζει κάτι παραπάνω από την ελληνική κυβέρνηση η οποία χθες βράδυ έσπευσε να διαψεύσει το… παράδειγμα της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός πάντως φαίνεται  να «συντάσσεται» με τη θέση του ΔΝΤ για την εφαρμογή του μέτρου έναν χρόνο νωρίτερα, μαζί με τη μείωση των συντάξεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η μείωση του αφορολογήτου να έρθει ένα έτος νωρίτερα, δηλαδή το 2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.
Επίσης, το ΔΝΤ θέλει να καθυστερήσει η εφαρμογή των λεγόμενων αντίμετρων (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση κοινωνικών δαπανών κ.ά.) της λιτότητας, δηλαδή να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2021 ή και αργότερα.     

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης