Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ο οικονομολόγος Yi Gang - Τι σηματοδοτεί ο διορισμός του

Νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας ο οικονομολόγος Yi Gang - Τι σηματοδοτεί ο διορισμός του
Ο  υποψήφιος Yi, ο οποίος είναι σήμερα  υποδιοικητής της τράπεζας υπό τον  Zhou Xiaochuan,  τέθηκε στην κρίση  των 3.000 αντιπροώπων που παρευρέθηκαν στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο
Η Κίνα επέλεξε  τον Αμερικανοτραφή οικονομολόγο Yi Gang να γίνει ο νέος διοικητής κεντρικής τράπεζας της χώρας, όπως ανέφερε η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος,
Ο  υποψήφιος Yi, ο οποίος είναι σήμερα  υποδιοικητής της τράπεζας υπό τον  Zhou Xiaochuan,  τέθηκε στην κρίση  των 3.000 αντιπροώπων που παρευρέθηκαν στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (18/3/2018).
Ο διορισμός του στη θέση του διοικητή θα  εγκριθεί, όταν θα λάβει το τελικό «πράσινο φως» του σώματος το πρωί της Δευτέρα (19/3).
Ο Zhou, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, δήλωσε τον Οκτώβριο 2017 ότι πιθανότατα θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα και πηγές με δεσμούς με την ηγεσία είχαν αναφέρει στο Reuters ότι πιθανόν να το πράξοει κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Κογκρέσου.
Η αλλαγή στην κεντρική τράπεζα της Κίνας αποτελεί μέρος ενός ευρέος ανασχηματισμού των κομματικών και κυβερνητικών θέσεων μετά την ανάδειξη  μιας νέας ηγετικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος το  φθινόπωρο 2017 και είναι βασική συνιστώσα της προσπάθειας του κ. Xi να διαμορφώσει μια οικονομική ομάδα , που πλέον αποτελείται κυρίως από αξιόπιστους συμμάχους του, προκειμένου να εδραιωθεί ως «πρόεδρος για τη ζωή» της αχανούς χώρας.
Ο Yi κληρονομεί μια κεντρική τράπεζα η οποία ενώ έχει μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από αυτή που ανέλαβε ο Zhou το 2002, αντιμετωπίζει πολύ πιο πολύπλοκες προκλήσεις.
Η μεγαλύτερη απειλή θα είναι η ετοιμότητά της για την ανταπόκρισή της σε 3 ή περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed το 2018, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η εκστρατεία οικονομικής εξυγίανσης  χωρίς να καταρρεύσει μια οικονομία της οποίας το χρέος ξεπερνά το 300% του ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί προσεκτικά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο Yi θα επιφορτιστεί επίσης με τη διατήρ
ηση ενός σταθερού νομίσματος ακριβώς όπως ο Trump προετοιμάζεται για την έναρξη εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.«Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας  είναι πιο δεσμευμένη παρά ποτέ με τη νομισματική του πολιτική», δήλωσε ο Zhao Yang, επικεφαλής οικ
ονομολόγος της Κίνας στο Nomura.«Ενώ ήταν αρκετό να εποπτεύουμε μόνο τους στόχους πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα πρέπει τώρα να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ περισσότερων στόχων, μερικοί από τους οποίους αντιπαρατίθενται», συνέχισε.
Επιπλέον, αντιμετωπίζει τα καθήκοντα αυτά σε μια εποχή σημαντικών θεσμικών αλλαγών.
Η Κίνα συγχώνευσε τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, μια κίνηση που έδωσε στην κεντρική τράπεζα την εξουσία να επιβάλλει κανόνες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πιθανώς την καθιστά το πιο ισχυρό όργανο της νέας Επιτροπής Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ίσως ο μεγαλύτερος «Άγνωστος Χ» είναι πως θα θα ανταποκριθεί οYi σε έναν κόσμο που απομακρύνεται από τα χρόνια της παροχής «εύκολου» χρήματος. 
Ο Jerome Powell διαδέχθηκε τη Janet Yellen ως πρόεδρο της Fed τον Φεβρουάριο 2108 και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda αναμένεται να αρχίσει μία νέα θητεία.
Παρόλο που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi,δεν ολοκληρώνει τη θητεία του μέχρι τα τέλη του 2019, προετοιμάζεται η διαδοχή του,ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  μέχρι το τέλος του 2018.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης