Διεθνή

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός, απώλειες 0,4% στα 1.312,30 δολ. - Εβδομαδιαία πτώση 0,9%

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός, απώλειες 0,4% στα 1.312,30 δολ. - Εβδομαδιαία πτώση 0,9%
Με απώλειες 0,4% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά δύο εβδομάδων
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (16/3/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας σε χαμηλά δύο εβδομάδων, ενώ πτώση σημείωσε το πολύτιμο μέταλλο και σε εβδομαδιαία βάση.
Πιέσεις στον χρυσό άσκησε η άνοδος του δολαρίου, στον απόηχο ορισμένων θετικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ.
Στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» 1,1% τον Φεβρουάριο του 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις κατασκευές.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της παραγωγής κατά 0,3%.
Παράλληλα, εντυπωσιακή πορεία ακολούθησαν τόσο οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας έφθασαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 6,3 εκατ. τον Ιανουάριο του 2018, ενώ 5,6 εκατ. άνθρωποι προσελήφθηκαν και 5,4 εκατ. απολύθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Παράλληλα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2004, φθάνοντας στις 102 μονάδες από 99,7 μονάδες τον Φεβρουάριο 2018, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα «άγγιζε» τις 99,5 μονάδες.
Θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να «αναγκάσουν» τη Fed να υιοθετήσει μια πιο «επιθετική» στάση στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής και αύξησης των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.
Οι αυξημένες προσδοκίες για πιο «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed ασκούν πιέσεις στον χρυσό, καθώς προσφέρουν ώθηση στο δολάριο.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,4% ή 5,50 δολ., στα 1.312,30 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα στο 1,228 δολ.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 0,9%.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται πλέον στη συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης