Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός - Πτώση 0,6%, στα 1.317,80 δολ. ανά ουγγιά

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός - Πτώση 0,6%, στα 1.317,80 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,6% έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας σε χαμηλά δύο εβδομάδων
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (15/3/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλά δύο εβδομάδων, δεχόμενο πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Σημερινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια επιτάχυνση του πληθωρισμού εντός του 2018.
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να «αναγκάσει» την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να υιοθετήσει μια πιο «επιθετική» στάση στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής και αύξησης των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, έναντι της πτωτικά αναθεωρημένης αύξησης 0,8% του Ιανουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγών θα αυξάνονταν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, έναντι της αρχικής εκτίμησης για τον Ιανουάριο, που έκανε λόγο για αύξηση 1%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 3,5%, μετά από άνοδο 3,4% τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα, ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πιέσεις στη Fed, καθώς υποδηλώνουν μια περαιτέρω «σύσφιξη».
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό τους να υποχωρεί συγκεκριμένα κατά 4 χιλ., στις 226 χιλ., την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου 2018, πολύ κοντά σε χαμηλά 50 ετών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μείωση των αιτήσεων στις 228 χιλ.
Οι αυξημένες προσδοκίες για πιο «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed ασκούν πιέσεις στον χρυσό, καθώς προσφέρουν ώθηση στο δολάριο.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,6% ή 7,80 δολ., στα 1.317,80 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα στο 1,233 δολ.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης