Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με «φόντο» τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με «φόντο» τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο
Με οριακές μεταβολές άνοιξε η Wall Street, εν μέσω των ανησυχιών για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Με οριακές μεταβολές άνοιξε σήμερα (15/3/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,3% στις 24.832 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,1% στις 2.752 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο οριακά υψηλότερα, στις 7.497 μονάδες.


Χθες, ο Dow Jones σημείωσε βαριά πτώση 1%, καθώς οι μετοχές των βιομηχανιών συνέχισαν να δέχονται πιέσεις από τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι δασμοί στις εισαγωγές.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη άσκησε η μετοχή της Boeing, που υποχώρησε κατά 2,48%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να επιβάλει δασμούς επί των 60 δισ. δολ. των κινεζικών εισαγωγών.
Η Boeing αναμένεται να πληγεί σοβαρά από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτο στόχο της Κίνας, σε περίπτωση αντιποίνων.
Οι μετοχές προσπάθησαν χθες να ανακάμψουν μετά την είδηση ότι ο Larry Kudlow θα γίνει ο επόμενος επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) των ΗΠΑ, στη θέση του Gary Cohn, ωστόσο δεν μπόρεσαν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν οι αυξημένες προσδοκίες για μια επιτάχυνση του πληθωρισμού εντός του 2018, στον απόηχο στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να «αναγκάσει» την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να υιοθετήσει μια πιο «επιθετική» στάση στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής και αύξησης των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν μια αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών για τις τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση του κόστους των κεφαλαιουχικών αγαθών - η μεγαλύτερη από το 2008 - αντιστάθμισε την πτώση στις τιμές πετρελαίου.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, έναντι της πτωτικά αναθεωρημένης αύξησης 0,8% του Ιανουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγών θα αυξάνονταν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, έναντι της αρχικής εκτίμησης για τον Ιανουάριο, που έκανε λόγο για αύξηση 1%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 3,5%, μετά από άνοδο 3,4% τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 0,8% του Ιανουαρίου, ενώ σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 3,3%, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πιέσεις στη Fed.
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό τους να υποχωρεί συγκεκριμένα κατά 4 χιλ., στις 226 χιλ., την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου 2018, πολύ κοντά σε χαμηλά 50 ετών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μείωση των αιτήσεων στις 228 χιλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης