Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα για να εξαλείψει τη διαφθορά

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα για να εξαλείψει τη διαφθορά
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τους κανόνες δεοντολογίας, ώστε να αποτρέψει τη διαφθορά, δήλωσε στο «Reuters» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης
Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τους κανόνες δεοντολογίας για τους νομοθέτες της και τη δικαιοσύνη, ώστε να αποτρέψει τη διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Reuters» υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει το «Reuters», η διαφθορά θεωρείται επί μακρόν αιτία των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, η οποία έχει ζητήσει τρία πακέτα διάσωσης από το 2010.
Τα μέτρα διάσωσης επέβαλαν βαθιά λιτότητα και κακουχίες στους 11 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, σχολιάζει το πρακτορείο.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποδώσει στην Ελλάδα τα εύσημα για την υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τους νομοθέτες και τη βελτίωση της διαφάνειας στο επίπεδο των φορολογικών δηλώσεών τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gianluca Esposito, εκτελεστικό γραμματέα της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (γνωστής ως GRECO) η Αθήνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο μέτωπο της διαφάνειας της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και τη διάδραση με ομάδες άσκησης πιέσεων (lobbying).
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι επίσης αναγκαία μία «πιο ξεκάθαρη διάκριση της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας».
«Πιστεύω ότι η διαφθορά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να φτάσουμε εκεί που βρισκόμαστε και σε μια κατάσταση στην οποία η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα», τόνισε ο Esposito, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση.
«Αυτό ήταν πολύ παλιά.
Τα πράγματα έχουν πλέον βελτιωθεί.
Το κλειδί είναι να μην μείνουν τα πράγματα στη μέση, αλλά να συνεχιστεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης», συνέχισε ο ίδιος.
Δύο εκθέσεις που εξέδωσε η GRECO αυτόν τον μήνα ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εισαγάγει δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων για τους βουλευτές και έχει υιοθετήσει έναν κώδικα δεοντολογίας.
Ωστόσο, εξέφραζε ανησυχίες για μια εμφανή οπισθοδρόμηση, στο να επιτρέπεται κάποια ανωνυμία στις δωρεές προς πολιτικά κόμματα.
Εξέφραζαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη σαφών κριτηρίων για την άρση της βουλευτικής ασυλίας σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ώστε να διευκολύνονται οι έρευνες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η άρνηση για την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας υπερέβαινε σημαντικά τον αριθμό των εγκριθεισών αιτημάτων.
«Δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια», δήλωσε ο Esposito.
«Είναι σημαντικό τα μέλη του κοινοβουλίου να ασκούν το έργο τους χωρίς τον φόβο της πολιτικής δίωξης», πρόσθεσε ο ίδιος.
«… Ωστόσο, η ασυλία δεν σημαίνει ατιμωρησία.
Η ασυλία δεν προστατεύει το άτομο από τη διαφθορά και στις περισσότερες χώρες υπάρχουν πολύ διαφανή κριτήρια για τον τρόπο άρσης αυτής της ασυλίας», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Μεταξύ 180 χωρών ή εδαφών σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 59η θέση, με βαθμολογία 48 στα 100 σχετικά με τη δημόσια αντίληψη περί διαφθοράς, σύμφωνα με μια έκθεση του οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια το 2017.
«Δεν κατατάσσω τις χώρες», δήλωσε ο Esposito.
Η διαφθορά υπάρχει σε κάθε χώρα με τη μία ή την άλλη μορφή, γι 'αυτό και η πρόληψη είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η εδραίωσή της», πρόσθεσε.
«Είναι σαν ιός...
Όταν γίνει ο κανόνας, τίποτα δεν λειτουργεί πια.
Η δημοκρατία δεν λειτουργεί πια.
Η οικονομία δεν λειτουργεί πλέον και το κράτος δικαίου απλώς δεν υπάρχει», κατέληξε ο αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης.


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης