Τελευταία Νέα
Διεθνή

Global Times: Η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Global Times: Η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, θα βρεθούν σε μία δύσκολη θέση
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, επιδιώκει να επιβάλει δασμούς ύψους 60 δισ. δολ. σε κινεζικές εισαγωγές, στοχεύοντας κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, όπως ανέφερε την Τετάρτη (14/3) το πρακτορείο Reuters.
Καθώς ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo, ο οποίος διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, θα αναλάβει τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον μπορεί να εντείνει την επιθετική πολιτική της στο εμπόριο με την Κίνα, και οι εντάσεις θα αυξηθούν στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν εμπορικό πόλεμο τόσο στρατηγικά όσο και ψυχολογικά, καθώς χρειάζεται να πλήξει την Ουάσιγκτον με παρόμοιο τρόπο, ο οποίος δεν πρέπει να είναι ήπιος.
Η διοίκηση Trump πιστεύει ότι μπορεί να πιέσει την Κίνα να έχει πολύ περισσότερα κέρδη σε σχέση με απώλειες επιβάλλοντας τους εμπορικούς δασμούς.
Κατά τη διάρκεια του ενός έτους της διακυβέρνησης Trump, η εξωτερική πολιτική του έχει λειτουργήσει ομαλά, με εξαίρεση της κορεατική χερσόνησο, καθώς κατά τις επισκέψεις του σε άλλες χώρες, έτυχε εξαιρετικής υποδοχής και αποκόμισε υποσχέσεις για επενδύσεις στις ΗΠΑ και περισσότερες αγορές αμερικανικών προϊόντων.
Εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν όντως έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, θα βρεθούν σε μία δύσκολη θέση.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο, με το εμπορικό της έλλειμμα να μην είναι ο μοναδικός δείκτης μέτρησης της οικονομικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης.
Εάν επιθυμούν να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα, πρέπει να κάνουν τους αμερικανούς περισσότερο παραγωγικούς και να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τη ζήτηση της διεθνούς αγοράς, αντί να ζητούν από τον υπόλοιπο κόσμο να αλλάξει.
Ο Trump προσπαιεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τη χώρα του, ώστε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του και να κερδίσει την επανεκλογή του, γεγονός που έχει πράξει καλά μέχρι πρόσφατα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλέσει μία αντιπαράθεση, καθώς μόλις ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος, οι ικανές χώρες δε θα υποκύψουν στις ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει προσπαθήσει αρκετά ώστε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά αν αυτός ξεσπάσει, ο καθησυχασμός δεν είναι επιλογή, καθώς δεδομένου ότι οι χώρες που στοχεύουν οι ΗΠΑ είναι πιο ανθεκτικές πολιτική, η διοίκηση του Trump είναι πιθανό να είναι η πρώτη που θα καταρρεύσει.
Η διοίκηση Trump θα πληρώσει ακριβά την σκληρότητά της, εάν η χώρα υποστεί μεγάλες απώλειες, αφού ο μόνος πόρος που υποστηρίζει τη σκληρότητα σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις είναι η προσωπικότητα του Trump, η οποία δεν είναι ευρέως ευπρόσδεκτη.
Ίσως είναι το πεπρωμένο της Κίνας να ανταγωνιστεί με τις ΗΠΑ μόνο και μόνο για να διδάξουν στην Ουάσιγκτον ένα μάθημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης