Τελευταία Νέα
Διεθνή

Watsa (Fairfax): Επιτέλους το 2018 οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα σε ομόλογα και εταιρίες θα πάνε καλά

tags :
Watsa (Fairfax): Επιτέλους το 2018 οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα σε ομόλογα και εταιρίες θα πάνε καλά
Ο Watsa αναμένει ότι οι ελληνικές επενδύσεις της Fairfax θα αποδόσουν πολύ καλά (επιτέλους!)
Το 2018 θα πρέπει να είναι η χρονιά της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση πληροί όλες τις απαιτήσεις της για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει ο Prem Watsa, επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους του ομίλου.
Επίσης, η Ελλάδα έχει επιτέλους πρόσβαση στην αγορά ομολόγων - εκδίδοντας μία φορά τον Αύγουστο του 2017 ομόλογο 3 δισ. ευρώ και πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο του 2018 με ομόλογο 3 δισ. ευρώ με απόδοση έως τη λήξη 3,5%.
Η Ελλάδα αναμένεται να έχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2017 και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σήμερα σε 21%.
Η Ελλάδα προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα το 2017.
Δεδομένου του βαθμού συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας (27%), είναι πιθανό η Ελλάδα να ανακάμψει έντονα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Στην πραγματικότητα, ο δείκτης ελληνικών προμηθειών ήταν πρόσφατα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έφτασαν στο ύψος της ελληνικής κρίσης στο 35%, έχει πέσει πρόσφατα κάτω από 4%.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ο Watsa αναμένει ότι οι ελληνικές επενδύσεις της Fairfax θα αποδόσουν πολύ καλά (επιτέλους!).
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα:



Δεν φαίνεται στον παραπάνω πίνακα η επένδυσή του στην Eurolife με επικεφαλής τον Alex Sarrigeorgiou.
Σύμφωνα με τον Watsa η Eurolife είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ασφάλισης της Ελλάδας, που δημιούργησε η Eurobank το 2000.
Ο όμιλος αγόρασε το μερίδιό της στην Eurolife το 2016 για 181 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας το 40% της ασφαλιστικής, ενώ το 40% ανήκει στην OMERS και το 20% στην Eurobank.
Σύμφωνα με τον Watsa εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αγοράσει ο όμιλος το μερίδιο της OMERS, έτσι ώστε η Eurolife να γίνει ασφαλιστική θυγατρική της Fairfax.
Η Eurolife έχει σημειώσει κέρδη 111 εκατομμύρια δολάρια από τότε που την απέκτησε, εκμεταλλευόμενη σε μεγάλο βαθμό ένα χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ο Watsa δηλώνει επίσης "ενθουσιασμένος" με τον Alex και την ομάδα του στην Eurolife, καθώς χτίζουν μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα.
Το 2017, η Fairfax αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στη Grivalia στο 52,7%, με την αγορά επιπλέον 10,3% έναντι 100 εκατ. ευρώ, όταν η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού της στην εταιρεία.
Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που ο Watsa συνάντησε για πρώτη φορά τον Γιώργο Χρυσικό, τον εξαιρετικό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Grivalia.
Δια μέσου του Wade Burton, ο όμιλος απέκτησε την πρώτη θέση στην Grivalia το 2011 στην τιμή των 5,77 ευρώ ανά μετοχή.
Ο Γιώργος έχει οδηγήσει την εταιρεία έξοχα στην ελληνική οικονομική κρίση, αγοράζοντας μόνο τα εμπορικά κτίρια και υψηλής ποιότητας κέντρα, με τεράστιες εκπτώσεις στο κόστος αντικατάστασης και τις αδιάθετες αποδόσεις από 8% έως 10%, χωρίς να χρησιμοποιήσει υπερβολική μόχλευση και εστιάζοντας πάντοτε μακροπρόθεσμα.
"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είμαστε συνεργάτες με τον Γιώργο και την ομάδα του καθώς χτίζουν μια φανταστική εταιρεία ακινήτων", αναφέρει ο Watsa.
Όπως ο Bill McMorrow στο Kennedy Wilson, ο Γιώργος έχει μια μοναδική ικανότητα να βρίσκει αξία σε πραγματικά assets.
Και όπως όλες οι εταιρείες Fairfax, χτίζει μια ωραία εταιρεία, επικεντρώνεται στους πελάτες της και φροντίζει για την
απόδοση τους μετόχους.
Οι επιχειρήσεις είναι ένα καλό πράγμα!, αναφέρει ο Watsa.



Καθώς το 2018 μπορεί να είναι η χρονιά της Ελλάδας, ο Watsa πιστεύει ότι η Eurobank θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημαντικά και τα περιθώρια αρχίζουν να αυξάνονται ξανά.
Η Eurobank διοικείται εξαιρετικά από τον Φωκίων Καραβία, ο οποίος διαχειρίζεται σωστά την τράπεζα σε μια οικονομία που υφίσταται κατάθλιψη.
Η Eurobank χρηματοδοτείται καλά και αναμένουμε ότι θα περάσει όλες τις δοκιμές αντοχής (stress test), προσθέτει.
Στα 0,74 ευρώ, με λογιστική αξία 2,64 ανά μετοχή, θεωρούμε την Eurobank ως μία από τις φθηνότερες μετοχές στον κόσμο!
Ας δούμε τι θα συμβεί φέτος!
Τέλος, στην Ελλάδα, η Praktiker και ο Μυτιληναίος συνεχίζουν να δουλεύουν σωστά, σημειώνει ο Watsa.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης