Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Η Ελλάδα θα γίνει success story εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο

Regling: Η Ελλάδα θα γίνει success story εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο
O επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, κάτι που δεν αναγνωρίζει πάντα η Γερμανία
Με ειδικές αναφορές στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εξύμνησε τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια του, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει success story εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Τα χαμηλά επιτόκια του ESM έχουν εξοικονομήσει στην Ελλάδα σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλ. το 5,6% του ΑΕΠ» επεσήμανε σε ομιλία του στο Βερολίνο, ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι EFSF και ESM έχουν πληρώσουν συνολικά 273 δισ. ευρώ σε δάνεια στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο.
Μάλιστα, ειδικά στην Ελλάδα έχουν δώσει περί τα 182 δισ. ευρώ σε δάνεια.
«Ο ESM δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για τα προγράμματα διάσωσης.
Αντλεί κεφάλαια εκδίδονται έντοκα γραμμάτια και ομόλογα στην αγορά κεφαλαίων» επεσήμανε σε άλλο μέρος της ομιλίας του.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο ESM έχει δώσει περί τα 182 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Παράλληλα, ο Regling τόνισε ότι τα δάνεια του ESM συνοδεύονται πάντα αυστηρούς όρους, καθώς οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα πρέπει να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους, να εξυγιάνουν το τραπεζικό τους σύστημα και να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Σήμερα, τέσσερις από τις πέντε χώρες που είναι σε πρόγραμμα είναι success stories με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και ραγδαία μείωση της ανεργίας.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι το πέμπτο success story υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο μεταρρυθμίσεων.
Στην Ελλάδα έχει μεγάλη πρόοδος, κάτι που δεν αναγνωρίζει πάντα η Γερμανία» επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες κρίσεις στην ευρωζώνη, ο Regling δήλωσε ότι ο ESM μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε μια αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον, ωστόσο είναι επιφυλακτικός σε μια αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων.
«Αυτό θα είχε σαν στόχο την δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές» ανέφερε και υπογράμμισε ότι ο ESM θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός «ουδέτερου συντονιστή διαπραγματεύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης