Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ιαπωνία και Νότια Κορέα διαφωνούν ως προς το τρόπο διαχείρισης της κορεατικής κρίσης

Reuters: Ιαπωνία και Νότια Κορέα διαφωνούν ως προς το τρόπο διαχείρισης της κορεατικής κρίσης
Το Τόκιο εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, παρά την αισιδοξία από πλευράς Σεούλ
Διαφορές προέκυψαν σήμερα (13/3) μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της Βόρειας Κορέας, με τη Σεούλ να εμφανίζεται αισιόδοξη αναφορικά με τις προοπτικές, την ίδια στιγμή που το Τόκιο είναι περισσότερο επιφυλακτικό.
Τα σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των Χειμωερνών Ολυμπιακών Αγώνων τον προηγούμενο μήνα, με την Πιονγιάνγκ να στέλνει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στη Σεούλ, μετά από έναν χρόνο αστάθειας γύρω από τα πυρηνικά όπλα και τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.
Η Ιαπωνία εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτική για την προοπτική των δικορεατικών συνομιλιών, καθώς και των συνομιλιών μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η διεξαγωγή συνομιλιών «για χάρη των συνομιλιών» θα ήταν απαράδεκτη.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, συνάντησε σήμερα τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληορφοριών της Νότιας Κορέας, Suh Hoon, λέγοντάς του ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Βορρά και του Νότου πρέπει να περιλαμβάνουν και το ζήτημα της απαγωγής ιαπώνων πολιτών από πράκτορες της Βόρειας Κορέας κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να δείξει την προθυμία της να παραδώσει τα πυρηνικά της όπλα, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Η επίλυση των ζητημάτων των απαγωγών, των πυρηνικών και των πυραύλων αποτελούν βασική πολιτική της Ιαπωνίας», σχολίασε ο Abe, για να προσθέσει πως «η Βόρεια Κορέα πρέπει να ταιριάξει τα λόγια της με πράξεις».
Το ζήτημα των απαγωγών αποτελούσε βασικό στοιχεία της πολιτικής του Abe καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιαδρομίας του, με τον ίδιο να τονίζει ότι δε θα επαναπαυθεί μέχρι να επιστρέψουν και οι δεκατρείς πολίτες που έχει απαγάγει η Βόρεια Κορέα.
Μέχρι στιγμής η Βόρεια Κορέα έχει επιτρέψει σε πέντε από τα δεκατρία άτομα να επιστρέψουν στην Ιαπωνία.
Το αίτημα του Abe να συμπεριληφθεί το ζήτημα της απαγωγής στις δικορεατικές συνομιλίες ενδέχεται να προκαλέσει τριβές μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Η πλευρά της Σεούλ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το σχετικό αίτημα του Abe, ωστόσο όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ώστε να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα.
Το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν ο Abe πραγματοποίησε το παραπάνω σχόλιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ασυνήθιστο για τη Νότια Κορέα να προβαίνει σε δηλώσεις για λογαριασμό της Ιαπωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης