Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο διεθνής Τύπος για το χάος στην Τούμπα - Ο Σαββίδης εισέβαλε ένοπλος στο γήπεδο!

Ο διεθνής Τύπος για το χάος στην Τούμπα - Ο Σαββίδης εισέβαλε ένοπλος στο γήπεδο!
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι σκηνές ντροπής από το γήπεδο της Τούμπας
Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνουν οι εικόνες ντροπής με την εισβολή του οπλισμένου προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας.
Για το ντέρμπι του «απόλυτου χάους» ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος με έμφαση στην εικόνα του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει οπλοφορώντας στον αγωνιστικό χώρο.
Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στον χλοοτάπητα της Τούμπας μεταφέρθηκαν και στις ιστοσελίδες γερμανικών εφημερίδων, όπου περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα όσα μεσολάβησαν για να καταλήξει ο διαιτητής στην απόφαση να κατακυρώσει τον αγώνα με 1:0 υπέρ του ΠΑΟΚ και να διακόψει το παιγνίδι.
Εντύπωση προκάλεσε η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο του οπλοφορούντα προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
«Το ελληνικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ διακόπηκε στο 89ο λεπτό, λίγο πριν ο διαιτητής είχε δώσει οφσάιτ ακυρώνοντας γκολ του ΠΑΟΚ», περιγράφει ο αρθρογράφος στη διαδικτυακή Handelsblatt τις σκηνές.
«Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο και απείλησε τον διαιτητή και τους αντιπάλους, όπως  μεταδόθηκε από τη NOVA.
Η κρατική τηλεόραση EΡΤ και πολλοί διαδικτυακοί ιστότοποι έδειξαν φωτογραφίες του Σαββίδη να φέρει πιστόλι κρεμασμένο στην ζώνη του, την ώρα που ορμούσε στο γήπεδο».
Στη διαδικτυακή έκδοσή του το αθλητικό περιοδικό Kicker δίνει έμφαση επίσης στο γεγονός ότι ο Σαββίδης έφερε εμφανώς πιστόλι στη μέση του την ώρα που αυτός κι άλλοι πολλοί έμπαιναν στο γήπεδο και διαπληκτίζονταν με τον διαιτητή και άλλους παράγοντες του παιγνιδιού.
Όπως επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος, το έργο διαλεύκανσης της υπόθεσης αναλαμβάνει τώρα η ΕΠΟ.
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει επίσης ότι σε ένα προηγούμενο παιγνίδι στις 25 Φεβρουαρίου με τον Ολυμπιακό ο διαιτητής Όσκαρ Γκαρθία δέχτηκε αντικείμενο στο πρόσωπο από την κερκίδα του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να διακοπεί οριστικά.
«Ένοπλος πρόεδρος αθλητικής ομάδας εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο» είναι ο τίτλος του Spiegel Online.
Στο άρθρο γίνεται αναλυτική περιγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν με γκολ της ΑΕΚ, το οποίο ακυρώθηκε στην αρχή. Όμως στη συνέχεια «και αφού ο διαιτητής και οι βοηθοί του δραπέτευσαν επί πάνω από δύο ώρες στα αποδυτήρια κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά το παιγνίδι, επειδή οι παίκτες της ΑΕΚ αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ομάδα ήταν πρώτη με προβάδισμα 2 βαθμών από τον ΠΑΟΚ».
«Ιδιόκτητης ελληνικής ομάδας ''τρελαίνεται'' και απειλεί διαιτητή οπλοφορώντας στο γήπεδο» είναι ο τίτλος της Washington Post.
«Ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ, δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο 89ο λεπτό ακυρώθηκε γκολ της ομάδας του σε αγώνα κατά της ΑΕΚ.
Το γνωρίζουμε αυτό όχι επειδή έσκασε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή επειδή ο ίδιος ζήτησε μια εξήγηση από τους υπεύθυνους, όπως κάνουν άλλωστε και οι περισσότεροι δυσαρεστημένοι ιδιοκτήτες μιας ομάδας, αλλά επειδή αποφάσισε να εισβάλλει στο γήπεδο ενώ οπλοφορούσε περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο προπονητής της ΑΕΚ, Manolo Jimenez, μιλώντας σε ισπανικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι ο Σαββίδης πλησίασε τον διαιτητή Γιώργο Κομίνη του έδειξε το όπλο και είπε «η καριέρα σου ως διαιτητής έχει τελειώσει».
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κυριευτεί από διαμάχες τα τελευταία χρόνια» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου τονίζεται ότι το 2015 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για στημένα παιχνίδια από τον Ολυμπιακό.
Επίσης, η FIFA έχει απειλήσει ότι θα αναστείλει το ελληνικό πρωτάθλημα λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε μια διαμάχη με τους διαιτητές (οι κανόνες της FIFA απαγορεύουν κρατικές παρεμβάσεις οποιουδήποτε είδους).
 «Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ-ΠΑΟΚ διακόπηκε επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Σαββίδης, μπήκε δυο φορές στον αγωνιστικό χώρο, τη δεύτερη φορά κρατώντας κάτι που φαίνεται πως ήταν όπλο.
Στελέχη της ΑΕΚ ανέφεραν ότι ο Σαββίδης απείλησε το διαιτητή.
Η σύγχυση μεγάλωσε όταν υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο διαιτητής κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ», αναφέρει ο Guardian.
Τις εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου σχολιάζει και η Tageszeitung.
«Τρέχει το 89' λεπτό του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Το σκορ είναι 0 – 0. Mπαίνει γκολ.
Ο διαιτητής σφυρίζει οφσάιντ. Αυτό που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο.
Ο Ιβάν Σαββίδης εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο και απειλεί τον διαιτητή.
Το περίστροφο που κρέμεται στη ζώνη του μετατρέπει τη διαμαρτυρία του σε τρομοκρατία.
Οι διαιτητές φοβούνται, διακόπτουν το παιχνίδι και καταφεύγουν στα αποδυτήρια. Εκεί αλλάζουν την απόφασή τους.
Το γκολ θα μετρήσει τελικά, φέρεται να είπε μετά ο διαιτητής.
Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έγινε.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μια φορά σε κρίση», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.
«Μετά το επεισόδιο με το πιστόλι η ποδοσφαιρική σαιζόν στην Ελλάδα διακόπηκε» γράφει το περιοδικό Focus στην ιστοσελίδα του.
«Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα μετά από επανειλημμένα επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο», παρατηρεί το Focus, επισημαίνοντας το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές κατά του Ιβάν Σαββίδη.
Για σκηνές που θυμίζουν... Άγρια Δύση κάνει λόγο δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.
Όπως αναφέρει «Ο πρόεδρος δείχνει το περίστροφο», σχολιάζοντας την έφοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του παιχνιδιού μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη και επισημαίνοντας ότι «ούτε καν οι σωματοφύλακές του δεν μπόρεσαν να σταματήσουν αυτήν την επίθεση (…)».
Ο γερμανός αρθρογράφος κάνει λόγο για σκηνές που θυμίζουν «Άγρια Δύση» και εστιάζει στο πρόσωπο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον αποκαλούν με κάποιο σεβασμό «Ιβάν ο Τρομερός».
Αυτό παραπέμπει στην καταγωγή του 58χρονου επιχειρηματία που γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της ιστορικής ομάδας.
Ο ολιγάρχης, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον (ρώσο πρόεδρο) Πούτιν, ήταν μεταξύ 2003 και 2011 μέλος της ρωσικής βουλής εκπροσωπώντας το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους 30 πιο πλούσιους Ρώσους, μιλάει δημόσια στην Ελλάδα με τη βοήθεια διερμηνέα.
Το βράδυ της Κυριακής όμως ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκανε χρήση μεταφραστή.
Οι ενέργειές του στην τελική φάση του κορυφαίου παιχνιδιού μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μίλησαν από μόνες τους», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.
Η SZ επισημαίνει ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο προσφέρει συχνά θλιβερές σκηνές. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για την σκανδαλώδη Super League (σ.σ. το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου)».
Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι η διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος είχε διακοπεί ορισμένες φορές και κατά το παρελθόν.
«Χειραγώγηση αγώνων, διαφθορά, οπαδική βία και απόπειρες δολοφονίας εναντίον διαιτητών προκαλούν εδώ και χρόνια χαοτικές συνθήκες.
Οι διακοπές παιχνιδιών και η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών δεν αποτελούν εξαίρεση. (…) Η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη, κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να επέλθει ηρεμία στο ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων».
Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για το περιστατικό και τις αιχμές που άφησε για σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως σημειώνεται, «ο Σαββίδης κατέχει μεταξύ άλλων μερίδιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και σε εφημερίδες και έναν τηλεοπτικό σταθμό.
Τον Μάρτιο του 2013 έλαβε και την ελληνική υπηκοότητα.
Οι εταιρείες του, το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και η Σουρωτή, είναι βασικοί χορηγοί της Super League ενώ ο Σαββίδης φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο».

Ο ρωσικός Τύπος

Η ελληνική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββιδη, γράφει το πρακτορείο Ria Novosti.  
Το πρακτορείο αμφισβητεί αν πράγματι ο Σαββίδης όρμησε κατά του διαιτητή απειλώντας τον με πιστόλι.
Σε ανταπόκριση από την Ελλάδα το εν λόγω πρακτορείο δίνει επίσης και τη θέση της εκπροσώπου του ελληνικής καταγωγής ρώσου επιχειρηματία, Τατιάνας Γκόρντινα, ότι, ναι μεν ο Ιβάν Σαββιδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο καταπατώντας έτσι τον κανονισμό αλλά δεν υπήρξε καμμία απειλή με όπλο.
Στο site του αθλητικού τηλεκαναλιού «Ματς» το θέμα παρουσιάζεται με τον τίτλο: Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ σταμάτησε το παιχνίδι μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο με πιστόλι.
Την περιγραφή της στιγμής εισόδου του Σαββίδη στο ματς και την αιτία που την προκάλεσε με την ακύρωση του γκολ την αναγράφουν όλα τα ρωσικά ΜΜΕ, τα αθλητικά κυρίως δίνουν και εκτενές ρεπορτάζ.
Το Tass υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 50.000 ευρώ και πάνω, καθώς και απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο για τρία χρόνια του προσώπου, ενώ κάνει λόγο για τις πιθανές τιμωρίες που μπορεί να υποστεί ο σύλλογος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης