Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απίστευτο: Στα 21 τρισ δολ. οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών ή το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ

tags :
Απίστευτο: Στα 21 τρισ δολ. οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών ή το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή περίπου 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η bull market ή αγορά των ταύρων έχει φθάσει στα 9 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή περίπου 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι αγορά ταύρων, αλλά το μεγαλύτερο πείραμα κεντρικού προγραμματισμού στον κόσμο.
Ωστόσο, ο χρόνος αυτού του πρωτοφανούς νομισματικού πειράματος πλησιάζει το τέλος του, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται (η ΕΚΤ και η BOJ εξακολουθούν να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες ομόλογα και μετοχές κάθε μήνα), με αποτέλεσμα μια γενικευμένη διόρθωση στις αγορές.


Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κεντρικές τράπεζες:
Προσθέστε επίσης και την Κίνα που τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος και η κεντρική τράπεζα ακολουθεί την διεθνή πεπατημένη.
Με βάση τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup Matt King και οι δύο βασικοί αγοραστές assets παγκοσμίως δηλαδή η Κίνα και η ΕΚΤ και FED μειώνουν τις αγορές τους.
Κατά την Citigroup «γνωρίζουμε τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, οπότε γιατί το καθυστερούμε να το τιμολογήσουμε» ειδικά επειδή ο οριακός αγοραστής – οι κεντρικές τράπεζες - καθορίζουν τις τιμές.
Όταν θα ξεκινήσει η τιμολόγηση αυτής της νέας κατάστασης τόσο η παγκόσμια αγορά μετοχών όσο και οι αγορές ομολόγων θα οδηγηθούν σε βίαιη συντριβή.
Μέχρι τώρα οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να προσκολλώνται στην θεωρία, ότι οι αγορές σταδιακά θα προεξοφλήσουν την νέα τάση οπότε οι κραδασμοί θα απορροφηθούν.
Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια λογική περιγραφή των αγορών για το πώς συμπεριφέρονται εμπρός στην παγκόσμια τάση οι κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο κατά την Citigroup οι επενδυτές πρέπει
1) Να εξετάσουν με προσοχή την τάση μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης.
2) Οι αγορές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν τιμολογήσει την κατάσταση κατά την οποία οι αγορές δεν θα στηρίζονται στις κεντρικές τράπεζες.
Ακόμη κυριαρχεί η άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αφήσουν τις αγορές στο έλεος της κερδοσκοπίας.
3)Η τελευταία πτώση στους δείκτες που παρακολουθούν τις κατασκευές στην Γερμανία ακολουθεί με καθυστέρησε 6 μηνών την έναρξη του δείκτη Li Keqiang (LKQ), που παρακολουθεί την ανάπτυξη της Κίνας
4)Μια διαφοροποιημένη αγορά είναι μια ανθεκτική αγορά ωστόσο σχεδόν όλες οι αγορές του πλανήτη στηρίζονται στις κεντρικές τράπεζες.
5)Όταν η μουσική σταματήσει όλα θα έχουν τελειώσει.
Οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν τον έλεγχο και δεν μπορούν πλέον να φουσκώσουν μια άλλη φούσκα για να αντισταθμίσουν το σκάσιμο μιας ήδη υπάρχουσας φούσκας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης