Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Άνοιγμα στη νεολαία της Ινδίας έκανε στο Νέο Δελχί ο Macron - Θέλει να προσελκύσει μορφωμένους νέους στη Γαλλία

Le Monde: Άνοιγμα στη νεολαία της Ινδίας έκανε στο Νέο Δελχί ο Macron - Θέλει να προσελκύσει μορφωμένους νέους στη Γαλλία
Ο Μacron θέλει να διπλασιάσει τον αριθμό των Ινδών φοιτητών στη Γαλλία μέχρι το 2020
Με λευκό πουκάμισο, σηκωμένα τα μανίκια στα μπράτσα και μιλώντας αγγλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ήθελε να απευθυνθεί κυρίως και με τον δικό του τρόπο στη νεολαία της Ινδίας το Σάββατο 10 Μαρτίου, όπως υπογραμμίζει η Le Monde.
Kι αυτό διότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να προσελκύσει κάποιους από τα 600 εκατομμύρια Ινδών που είναι κάτω των 25 ετών στη χώρα του.
Ο Μacron, o μάνατζερ, όπως τον αποκάλεσε η εβδομαδιαία εφημερίδα India Today "έπαιξε" και με τη σχετικά νέα δική του ηλικία (40 ετών), αλλά και με το ότι είναι ένα νέο πρόσωπο για να γοητεύσει αυτό το κομμάτι του ινδικού πληθυσμού.
Μιλώντας για πάνω από δύο ώρες σε ένα κοινό 200 φοιτητών που είχαν μαζευτεί στον καθαρό αέρα κάτω από τα δέντρα και τον ήλιο σε μία οικία στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, παρέδωσε ένα μάθημα εξουσίας στα αγγλικά.
Αυτή τη φορά ήταν πιο συγκρατημένος απ' ό,τι στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, την Ουαγκαντούρου, που είχε επισκεφτεί πριν λίγο καιρό, καθώς είχε απέναντί του "διαβασμένους" νέους από τις πλούσιες τάξεις της Ινδίας.
"Έχετε να δώσετε κάτι στη Γαλλία και η Γαλλία έχει να δώσει κάτι σε εσάς" δήλωσε σχετικά ο Macron, που θέλει να διπλασιάσει τον αριθμό των Ινδών φοιτητών στη Γαλλία μέχρι το 2020.
Αυτή τη στιγμή μόνο 5.000 Ινδοί είναι στη Γαλλία για σπουδές, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν τη Βρετανία.
Το Παρίσι, ωστόσο, θέλει να επωφεληθεί από τον φόβο που υπάρχει για το Brexit και να στρέψει ένα μέρος των φοιτητών προς τη Γαλλία.
Για αυτό και ο Μacron υπέγραψε στο Νέο Δελχί μία συμφωνία που θα διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ινδία και συγκεκριμένα ανάμεσα σε μεγάλες σχολές και κέντρα έρευνας των δύο χωρών.
"Πολλοί νέοι Ινδοί ερευνητές που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό δεν προτιμούν τη Γαλλία, αλλά πρέπει να έρθετε στη Γαλλία, έχουμε τέλεια πανεπιστήμια, τέλεια κέντρα ερευνών και επιστημών" επέμεινε ο Macron.
O Γάλλος πρόεδρος τους είπε επίσης ότι είχε πολλή τύχη στη ζωή του, αλλά και ότι ποτέ δεν επαναπαύτηκε στις βεβαιότητες των άλλων και ακολουθούσε την πορεία που του φαινόταν καλύτερη.
Και ότι όταν ήταν ο ίδιος 20-25 ετών δεν ήθελε να γίνει πολιτικός και κυβερνήτης, γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν cool και η πρώτη του επιλογή ήταν να γίνει συγγραφέας.
Για την εκλογή του πριν από έναν περίπου χρόνο, υποστήριξε ότι "όλος ο κόσμος πίστευε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα και ότι το μέλλον θα ήταν μία συνεχής κόντρα λαϊκιστών και ακραίων, αλλά αποδείξαμε το αντίθετο".
Ο Macron ήθελε να ανταλλάξει απόψεις και για τις σχέσεις ανδρών - γυναικών και τις θρησκείες, αλλά κανένας από τους φοιτητές δεν τον ρώτησε για τέτοια θέματα.
Ένας από τους φοιτητές που είχε μιλήσει με τον Macron και στα social media είπε ότι από τότε ενδιαφέρεται "για τις ιδέες ενός ανθρώπου που θέλει να νικήσει τον λαϊκισμό και είναι σύμβολο ενός κόσμου που αλλάζει, είναι νέος και δεν μοιάζει με πρόεδρος".
Μία άλλη φοιτήτρια επισήμανε το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών στην Ινδία είναι διπλάσιος από αυτόν του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο διχασμός για να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Ένας άλλος φοιτητής σχολίασε ότι η ομιλία του Macron είχε νόημα για αυτούς που μιλούν αγγλικά και είναι μία μικρή μορφωμένη μειονότητα, αλλά δεν απηχεί στην υπόλοιπη Ινδία.
Απευθυνόμενος στη νεολαία της Ινδίας, ο Macron ήθελε να περάσει ένα μήνυμα, όπως έκανε και στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό ήταν ότι από την άφιξή του στα Ηλύσια Πεδία η Γαλλία άλλαξε και ότι "πρέπει πάντα να αλλάζουμε τις νοοτροπίες για τη Γαλλία".
Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι "πρέπει να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών που παίρνουν ρίσκα, διότι πρέπει να πάντα να προσπαθούμε, μερικές φορές ίσως αποτύχουμε, αλλά ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης