Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμμένος στη Liberation: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

Καμμένος στη Liberation: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία
Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή, αναφέρει ο υπουργός Άμυνας
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία».
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation εξέφρασε την ανησυχία ενός ατυχήματος με τη γείτονα χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας».
Όπως αναφέρει ο υπουργός Άμυνας «η Ελλάδα, είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.
Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι, η Τουρκία ασκεί πραγματική πίεση στην Ελλάδα, λέγοντας πως μέσα  σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450% και οι εναέριες παραβιάσεις κατά 48%.
«Η εξήγηση βρίσκεται στην κατάσταση στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο θύλακα της Αφρίν και προσπαθούν να εξάγουν τις εντάσεις στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκφράζει την ανησυχία του για τις λεκτικές επιθέσεις των Τούρκων πολιτικών προεξάρχοντος του  Recep Tayyip Erdogan. 
«Χρησιμοποιούν  τις εντάσεις με την Ελλάδα για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε αυτές τις εντάσεις», σημειώνει,
Πάντως τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας, υποστηρίζοντας πως είναι προτιμότερη μία ευρωπαϊκή Τουρκία από μία ισλαμιστική Τουρκία.

Δεν πρέπει να γίνει πολιτικό θρίλερ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζει, πως δεν πρέπει να γίνει ένα ατελείωτο πολιτικό θρίλερ.
«Αυτό το περιστατικό στα σύνορα κανονικά θα είχε επιλυθεί με απλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο στρατών.
Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να μην απελευθερώσει  τους δύο στρατιωτικούς μέχρι τη δίκη τους.
Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο στρατιωτικοί περιπολούσαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή για την εμπορία ανθρώπων και αποτελούν παράνομο σημείο εισόδου για τους μετανάστες.
Ακολούθησαν μια δύσκολη διαδρομή που θα τους οδηγούσε σε διακινητές.

ΕΕ και ΝΑΤΟ βλέπουν τις προκλήσεις

Έτσι εισήλθαν  στην τουρκική επικράτεια για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», επισημαίνει.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει, πως η ΕΕ είναι σε γνώση των τουρκικών προκλήσεων, τις οποίες πλέον μπορούν να διαπιστώσουν και τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
«Όλοι  οι σύμμαχοί μας συνειδητοποιούν επίσης ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο στον διάλογό της με την  ΕΕ», παρατηρεί ο κ. Καμμένος.
Αναφερόμενος στην παρεμπόδιση των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Καμμένος τονίζει πως η Τουρκία θα ήθελε να αντιμετωπίζει την Κύπρο ως χώρα της Μέσης Ανατολής και όχι ως μέλος της ΕΕ. 
«Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Ως Ευρωπαίος σύμμαχος των Κυπρίων, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφέρεται στην Κύπρο και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σεβόμαστε τους διεθνείς νόμους και ζητάμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο, είτε πρόκειται για το δίκαιο της θάλασσας, είτε νόμους για την ενέργεια κ.λπ.
Το πρόβλημα αυτό ξεπερνά την Κύπρο και την Τουρκία. Πρόκειται για όλες τις χώρες των οποίων οι ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις επενδύσεις τους» σημειώνει.

Τα Σκόπια έχουν να κερδίσουν από μία συμφωνία με την Ελλάδα

Για το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Καμμένος σημειώνει ότι, τα Σκόπια έχουν μόνο να κερδίσουν από μία συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, καθώς έτσι θα μπορέσει να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Απορρίπτει τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα, καθώς όπως τονίζει «δεν είναι θέμα ελληνικού εγωισμού, αλλά ιστορικής αλήθειας και πολιτισμού, ελληνικής και ευρωπαϊκής».
Επίσης τονίζει, πως η ΠΓΔΜ θα πρέπει να σταματήσει τη χρήση συμβόλων που παραπέμπουν στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν Έλληνας Μακεδόνας βασιλιάς και όχι σλάβος.
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων  διαπιστώνει πρόοδο αλλά εκτιμά, πως θα είναι να δύσκολο για την κυβέρνηση των Σκοπίων να αποκτήσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα.
«Στην Ελλάδα ο  λαός μας δεν μπορεί να δεχθεί τη χρήση ενός ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο ‘’Μακεδονία’’.
Αυτό το συναίσθημα διαπερνά χώρους όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία ή ο στρατός και το μοιράζονται αριστερές προσωπικότητες, όπως ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
Αν αποδίδαμε στην άκρα δεξιά τη στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων  που διαδήλωσαν στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, θα διαπράτταμε ένα πολιτικό έγκλημα» σημειώνει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης