Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν ελληνική τράπεζα εμφανίσει ζημιά σοκ… η καλύτερη λύση θα ήταν το μοντέλο Unicredit με ΑΜΚ 2-2,5 δισ και πώληση NPLs 10-15 δισ

Εάν ελληνική τράπεζα εμφανίσει ζημιά σοκ… η καλύτερη λύση θα ήταν το μοντέλο Unicredit με ΑΜΚ 2-2,5 δισ και πώληση NPLs 10-15 δισ
Οι τράπεζες και όχι μόνο μια τράπεζα.... θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου....το 2019.
Τι θα συνέβαινε εάν μια ελληνική τράπεζα βρισκόταν αντιμέτωπη με την εξής πρόκληση.
Από το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών δανείων εμφάνιζε ζημία από 1,8 έως 2,1 δισεκ. λόγω νέων προβλέψεων σε προβληματικά δάνεια σε corporate και λιανική.
Από το IFRs σε παρούσες αξίες εμφάνιζε ζημία 1,36 δισεκ.
Από το stress tests προέκυπτε ζημία 180 με 220 εκατ.
Συνολικά δηλαδή η ζημία ήταν 3,5 δισεκ. ευρώ σε παρούσες αξίες. 
(Το IFRs αποτιμάται με όρους παρούσας αξίας αλλά έχει 5ετή απόσβεση).
Η ζημία αυτή δημιουργεί DTA αναβαλλόμενο φόρο που ισοδυναμεί 29% περίπου 1 δισεκ. αλλά ως γνωστό το DTA δεν αναγνωρίζεται όταν δημιουργείται από υπάρχουσες ζημίες.
Ας υποθέσουμε ότι αναγνωρίζεται DTA 700 εκατ. με κάποια φόρμουλα δηλαδή προστίθενται στα κεφάλαια 700 εκατ.
Η τράπεζα αυτή ας υποθέσουμε ότι έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών περίπου 17% και σε απόλυτα μεγέθη ας υποθέσουμε ότι διαθέτει 8,5 δισεκ.
Με ακραίους όρους αποτίμησης για χρηματιστηριακή χρήση τα 8,5 δισεκ. μείον 3,5 δισεκ. ή 2,8 δισ η σωρευτική ζημία μειώνονται τα κεφάλαια στα 5 δισεκ. με 5,7 δισεκ.
Η τράπεζα αυτή θα βρεθεί από 17% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 9,5% με 10,2% και ας υποθέσουμε ότι διαθέτει υποχρεωτικά χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 12,5% με 13%.
Η τράπεζα αυτή διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 8% και αυτό σημαίνει ότι παρά το εμφανές κεφαλαιακό της έλλειμμα δεν κινδυνεύει με resolution.
Άρα ο κίνδυνος διάσπασης με good και bad bank δεν υφίσταται επί της ουσίας.
Η τράπεζα αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση.
Θα κληθεί να υποβάλλει capital plan στην ΕΚΤ και αυτό σημαίνει ότι άπαξ και διαθέτει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8% αλλά δεν διαθέτει τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 12,5% και 13% θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση κεφαλαίου.
Για να μπορέσει μια αύξηση κεφαλαίου να είναι επιτυχής και να μην προκαλέσει τρόμο στους μετόχους και στους καταθέτες θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα
1)Η τράπεζα άπαξ και είναι κεφαλαιακά επαρκής με τους συμβατικούς όρους αλλά ανεπαρκείς ως προς τις αυξημένες απαιτήσεις για υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μαζί με το μεταβατικό απόθεμα ασφαλείας στο 1,25% κατ΄ ελάχιστο να…πάρει χρόνο ώστε να αναζητήσει κεφάλαια και άλλες ενέργειες.
Ο χρόνος θα μπορούσε να ήταν κάποια στιγμή μέσα στο 2019.
2)Να παρουσιαστεί στους επενδυτές ένα ξεκάθαρο σχέδιο τύπου Unicredit που θα περιλαμβάνει πώληση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων NPLs 10 με 15 δισεκ. και αύξηση κεφαλαίου.
Η Unicredit υλοποίησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. και πούλησε NPLs 17,7 δισεκ. στην τιμή του 13% της ονομαστικής αξίας.

Οριστικά εκτός το resolution αλλά καθαρό μήνυμα σε μετόχους και καταθέτες

Στο παρελθόν, πριν χρόνια εάν μια τράπεζα επιχειρούσε ταυτόχρονα να ελκύσει distress funds και πραγματικούς επενδυτές αυτό θα ήταν εφικτό.
Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Για να μπορέσει μια τράπεζα να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές χρειάζεται να παρουσιάσει ένα πολύ σαφές σχέδιο.
Η τράπεζα αυτή θα ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου π.χ. 2 δισεκ. ή 2,5 δισεκ. ευρώ και ταυτόχρονα πώληση προβληματικών δανείων 10 με 15 δισεκ. ευρώ.
Από την μια θα συγκεντρώσει τα distress funds που θα επενδύσουν στα 10-15 δισεκ. προβληματικά δάνεια και από την άλλη θα υλοποιήσει ΑΜΚ 2 με 2,5 δισεκ. πουλώντας το ρεαλιστικό story ότι η αύξηση και η πώληση NPLs θα μετασχηματίσουν σε μια επιθετικά εξυγιασμένη τράπεζα.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα την φέρει από την τελευταία θέση και πιο δύσκολη στην πρώτη και καλύτερη αρκεί βεβαίως το μοντέλο Unicredit να αποδώσει.
Οι κινήσεις και ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς μετά την τελευταία άρση των capital controls δίδεται η δυνατότητα να ανοίξει ένας καταθέτης λογαριασμό και σε άλλη τράπεζα.
Χρειάζεται καθαρή στρατηγική, καθαρό σχέδιο και καθαρή επικοινωνία προς τους επενδυτές και καταθέτες.
Για να τεθεί απλά.
Σε περίπτωση αποτυχίας μιας τράπεζας δεν θα ενεργοποιηθεί το bail in.
Δεν θα κινδυνεύσουν οι καταθέτες, όπως δεν κινδύνευσαν και στην Unicredit.
Ο στόχος είναι να χάσουν όσο το δυνατό λιγότερα και οι μέτοχοι.
Η τράπεζα αυτή του παραδείγματος μας θα περάσει μια περιπέτεια αλλά δεν κινδυνεύει και με την ολοκλήρωση της περιπέτειας θα είναι η πιο ισχυρά εξυγιασμένη τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η άποψη του bankingnews

Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 προειδοποιούμε ότι νομοτελειακά οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε συνδυασμό με επιθετικές πωλήσεις προβληματικών δανείων θα αποτελέσουν ένα μεγάλο άλμα εξυγίανσης προς τα εμπρός.
Το 2019 θα έχουμε οπωσδήποτε αυξήσεις κεφαλαίου… όχι απλά αύξηση κεφαλαίου.
Οι τράπεζες και όχι μόνο μια τράπεζα.... θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου....το 2019. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης