Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Ελληνικό Δημόσιο και Λάτσης εξετάζουν την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

tags :
Reuters: Ελληνικό Δημόσιο και Λάτσης εξετάζουν την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ
Reuters: Ελλάδα και Λάτσης εξετάζουν την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκποίησης του 35,5% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στα ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου, τώρα η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής της στα ΕΛΠΕ (κατέχει το 35,5%) μαζί με ένα μέρος του ποσοστού που κατέχει στα ΕΛΠΕ, η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (συμφερόντων Λάτση), προχωρώντας στην πώληση του 51% των ΕΛΠΕ.
Η Paneuropean Oil and Industrial Holdings είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ με μερίδιο 45,5%.
Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι όποια και εάν είναι η απόφαση της κυβέρνησης, έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.
Η Paneuropean Oil and Industrial Holdings αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιλογές, αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα ήθελε να προχωρήσει.
Ο επικεφαλής της κύριας ένωσης εργαζομένων των ΕΛΠΕ, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά στη σχεδιαζόμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης περιέγραψε τις επιλογές κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ένωση την περασμένη εβδομάδα.
Η πώληση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ παρουσιάστηκε ως το πιο πιθανό σενάριο, δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters την Τετάρτη (7/3).
Στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης, το οποί λήγει τον Αύγουστο του 2018, η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει την πώληση των ΕΛΠΕ τον Μάρτιο του 2018, έχοντας προϋπολογίσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα στοχεύει σε συνολικά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2018.
Τα ΕΛΠΕ με κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ, έχουν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα.
Διαθέτουν άδεια εξερεύνησης στον Κόλπο Πατραϊκού Κόλπου και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις το 2019.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης