Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θερμοί οι Γάλλοι για τις ιδιωτικοποιήσεις: Αποθήκη Καβάλας, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και Υποδομές υπό εξέταση

Θερμοί οι Γάλλοι για τις ιδιωτικοποιήσεις: Αποθήκη Καβάλας, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και Υποδομές υπό εξέταση
Οι Γάλλοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στις ενεργειακές υποδομές στην Ελλάδα
Έντονο είναι το γαλλικό ενδιαφέρον όπως προκύπτει από επαφές με Έλληνες παράγοντες στην Γαλλία για τις Υποδομές στην Ελλάδας, ενώ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εξελίξεων στον ενεργιακό τομέα.
Η υποθαλάσσια αποθήκη της Καβάλας με το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι στο στόχαστρο των Γάλλων.
Σύμφωνα με μελέτη που έχει λάβει χώρα, η αποθήκη απαιτεί επενδύσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να βγει σε διαγωνισμό.
Ακόμη και έπειτα από αυτό όμως η έκθεση συμπεραίνει ότι το έργο είναι αμφίβολλο αν είναι βιώσιμο.
Το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο πλαίσιο των ερευνών και των γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου.
Περιείχε περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, αλλά σήμερα πρέπει να έχουν απομείνει περίπου 150 εκατ. κυβικά μέτρα.
Το ενδιαφέρον που σήμερα αναπτύσσεται για το κοίτασμα ως υπόγεια αποθήκη δεν είναι τυχαίο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε ενδιαφερθεί για αυτήν στο πλαίσιο των συζητήσεων κατά την πρώτη αναθεώρηση της τιμής εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Μόσχα την περίοδο 1998-2001.
Τον Ιανουάριο του 2011 η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε στη Βουλή, ενώ τον Ιούλιο του 2011 η ΡΑΕ αποφάσισε να δώσει στην Energean άδεια για δημιουργία αποθήκης στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, από τη στιγμή που ήταν η εταιρεία που είχε την άδεια εκμετάλλευσής του. Ωστόσο η άδεια αυτή δεν δόθηκε ουσιαστικά ποτέ, διότι δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη υπουργική απόφαση.
Υπήρξαν άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιδράσεις από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, που ήθελε να εντάξει την αποθήκη αυτή στο εθνικό σύστημα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορεί υπό όρους να ενδιαφέρουν την TOTAL καθώς συνεργάζονται με αυτά στις κοινοπραξίες των υδρογοναναθράκων.
Ήδη την διερεύνηση της αγοράς θα ξεκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (Goldman Sachs, NBG Securities), προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την ύπαρξη ενδιαφέροντος από δυνητικούς επενδυτές.
Με δεδομένη την υψηλή κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως είναι φυσικό Goldman Sachs και NBG Securities θα προσανατολισθούν κυρίως σε ομίλους - κολοσσούς του εξωτερικού, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο προσήκον τίμημα.
Με βάση το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ στα μέσα Ιανουαρίου, στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, αρμοδιότητα του στρατηγικού και του χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι να αξιολογήσει τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ και να υποβάλει επενδυτική εισήγηση στο Ταμείο, ως προς την βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης.
Έτσι, με δεδομένο ότι όλες οι εναλλακτικές επιλογές προϋποθέτουν την ύπαρξη ενδιαφέροντος από διεθνείς «παίκτες» με μεγάλη επενδυτική δυνατότητα, η διερεύνηση της αγοράς αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της εν λόγω εισήγησης.

Αναβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρίας

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο η HSBC αναβάθμισε την αξιολόγηση για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και αύξησε την τιμή - στόχο, τοποθετώντας με τα σημερινά δεδομένα την αποτίμηση του Ομίλου στα 3 δισ. ευρώ.
Έτσι, ακόμη και αν δεν ληφθούν υπόψη οι προοπτικές των υπεραξιών που ενδεχομένως προκύψουν από τις έρευνες υδρογονανθράκων στις οποίες παίρνουν μέρος τα ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που προκρινόταν η πώληση του 35,5% του χαρτοφυλακίου τους, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή των ΤΑΙΠΕΔ, θα ήταν δύσκολο να ευοδωθεί η διαδικασία με ένα ποσό μικρότερο από 1 δισ. ευρώ.
Όπως πάντως έγραφε χθες (6/3) το World Energy News, με βάση όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση των εργαζομένων στον Όμιλο με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η διάθεση του 35,5% αποτελεί αυτή τη στιγμή τη λιγότερη πιθανή εναλλακτική λύση, για την εξεύρεση των 500 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό από την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αντίθετα, όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), για τη συνάντηση που είχε η ∆ιαπαραταξιακή Επιτροπή με τον υπουργό, στη δεδομένη συγκυρία το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράλληλη πώληση μετοχών του Δημοσίου και της Paneuropean, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%. Ένα ποσοστό που θα έχριζε τον υποψήφιο αγοραστή στρατηγικό επενδυτή στον Όμιλο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Σταθάκης επισήμανε στους εργαζομένους πως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η πρόταση για έκδοση ομολογιακού δανείου, το οποίο θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του προϋπολογισμού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου.
Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, έτσι θα προσαυξανόταν έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος.  
Παράλληλα το ενδιαφέρον μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες υποδομές καθώς και στην ΔΕΠΑ, όπου γαλλικός όμιλος θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, ενισχύοντας παράλληλα το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ομίλου.
Κάτι τέτοιο εξάλλου έχει αφήσει ανοικτό και η δίοικηση της ΔΕΠΑ σαν ευκαιρία ενδυνάμωσης του Ομίλου εφόσον βέβαια εκφραστεί και υλοποιηθεί το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης