Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΤτΕ υποστηρίζει την πιστωτική γραμμή, αλλά αποκρύπτει ότι… οδηγεί σε αποτυχία των τραπεζών στα stress tests

Η ΤτΕ υποστηρίζει την πιστωτική γραμμή, αλλά αποκρύπτει ότι… οδηγεί σε αποτυχία των τραπεζών στα stress tests
Το ζήτημα των ελληνικών τραπεζικών stress tests έχει υποτιμηθεί....
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ως θιασώτης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την μεταμνημονιακή εποχή αποτελεί τον βασικό πόλο του μπλοκ που εναντιώνονται στο clean exit στην καθαρή έξοδο.
Ο Στουρνάρας όμως ως θεσμικός παράγοντας όντας κεντρικός τραπεζίτης συνειδητά ή ασυνείδητα αποκρύπτει ότι η υιοθέτηση πιστωτικής γραμμής σημαίνει και αποτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests.
Πολύ σοβαρή και αξιόπιστη θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Είναι αληθές ότι το αποτέλεσμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών θα είναι αποτέλεσμα περισσότερο πολιτικών ζυμώσεων παρά τεχνοκρατική ανάλυση οικονομικών μεγεθών.
Στο πλαίσιο την λύσης που θα υιοθετηθεί για την Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή δηλαδή clean exit καθαρή έξοδο ή πιστωτική γραμμή θα ενταχθούν και οι ελληνικές τράπεζες.
Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα περάσουν από τα stress tests και από το 2019 θα εξεταστούν τα σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου με καλύτερους όρους αγοράς.
Πιστωτική γραμμή σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests και μεταξύ άλλων η πιστωτική γραμμή επιβάλλεται για λόγους συστημικής ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος»
Υπό αυτή την έννοια γεννάται η εξής απορία.
Πως ο διοικητής της ΤτΕ και θεματοφύλακας της συστημικής ευστάθειας στηρίζει την λύση της πιστωτικής γραμμής η οποία συνεπάγεται και σε αποτυχία των τραπεζών στα stress tests;
Πάντως το ζήτημα των τραπεζικών stress tests έχει υποτιμηθεί.
Μπορεί με σχετική άνεση, να αντιμετωπίζεται αλλά θα πρέπει να εξηγηθεί
1)Γιατί οι short θέσεις αυξάνονται αντί να μειώνονται
2)Γιατί πολλοί ξένοι επενδυτές πιστεύουν ότι θα αποτύχουν ορισμένες τράπεζες στα stress tests
3)Γιατί το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ομηρία διαρκείας και δεν μπορεί να ανακάμψει και λόγω τραπεζών.
Η χρηματιστηριακή αγορά από την μια βλέπει την κόντρα ΤτΕ και κυβέρνησης για το clean exit και την πιστωτική γραμμή και από την άλλη η αβεβαιότητα για τα stress tests έχει αυξηθεί κατακόρυφα και για τους λόγους αυτούς η κατάσταση έχει πλήρως απαξιωθεί και το χρηματιστήριο διέσπασε τις 800 μονάδες και οδεύει προς τις 750 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης