Regling: Απόφαση της κυβέρνησης εάν θα ζητήσει πιστωτική γραμμή – Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές

Regling: Απόφαση της κυβέρνησης εάν θα ζητήσει πιστωτική γραμμή – Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απόλυτα απαραίτητη
Αισιόδοξος αλλά και αρκούντως συγκρατημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM η εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση αλλά και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων είναι δύο στοιχεία που βοηθούν στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην έξοδο στις αγορές.
Άλλωστε, όπως σημειώνει, είναι μία συνήθης τακτική που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν των μνημονίων (Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία).
Ταυτόχρονα ο κ. Regling υποβαθμίζει την «κόντρα» μεταξύ του Ευκ. Τσακαλώτου και του M. Draghi τονίζοντας, μάλιστα ότι «αυτές οι ιστορίες έντασης είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά» και προσθέτει ότι απλά υπήρξε μία συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων στο νέο 7ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και κυρίως στο θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο κ. Regling εκτιμά ότι είναι μία απόφαση την οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και προσθέτει ότι «όλα τα μέσα είναι διαθέσιμα.
Είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει».
Προσέθεσε ακόμη ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται απαραίτητο (σ.σ.: να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή)».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς «η ενημέρωση που λάβαμε από την ομάδα του ESM ήταν ενθαρρυντική, ότι υπήρξε πρόοδος και θετικό κλίμα για να προχωρήσουν τα θέματα».

Μπορεί να μειωθεί η φορολογία

Ο κ. Regling παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μία δημοσιονομική υπέρ-προσπάθεια κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας και παράλληλα ότι υπάρχει ένα προσυμφωνημένο πακέτο μέτρων έως το 2020.
Σε περίπτωση κατά την οποία όλα κυλήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί και εκτιμηθεί σε οικονομικό επίπεδο τότε μπορούν να υπάρξουν και μειώσεις φόρων, κάτι το οποίο ο κ. Regling θεωρεί απαραίτητο για να ενδυναμωθεί η ανάπτυξη.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Regling είναι τα ακόλουθα:

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια καθαρή έξοδος μετά το τέλος του προγράμματος αυτό τον Αύγουστο. Είστε αισιόδοξος ότι θα το επιτύχει;

Ναι, γιατί έχει γίνει πρόοδος πρόσφατα σε ότι αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Έτσι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα πλέον να ξαναβγεί στις αγορές, το οποίο είναι σημαντικό. Κάτι που έκαναν και άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, δηλαδή να επιστρέψουν στις αγορές πολύ πριν λήξει το πρόγραμμά τους. Επομένως, όλα αυτά προχωράνε. Φυσικά υπάρχουν πάντα κίνδυνοι αλλά την δεδομένη στιγμή οι αγορές είναι σταθερές. Μπορούν να εκδοθούν ομόλογα αλλά γνωρίζουμε ότι οι αγορές μπορεί ξαφνικά να αποσταθεροποιηθούν πάλι.

Είναι όλοι οι θεσμοί στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στην επόμενη μέρα; Μάθαμε για την ένταση που υπήρξε μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του κ. Ντράγκι στο τελευταίο Γιούρογκρουπ. Υπήρξε επίσης ένταση, όπως ήδη γνωρίζετε, μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη και της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα.

Πιστεύω ότι αυτές οι ιστορίες έντασης με τον κ. Ντράγκι είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά.  Είχαμε μια συζήτηση για την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και το γεγονός ότι τα επιτόκια ανέβηκαν μετά από αυτήν την έκδοση. Και αυτό ήταν όλο. Δεν θα υπερέβαλα γι’ αυτό. Επαναλαμβάνω, ότι τα μέσα είναι διαθέσιμα. Να σημειώσω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε κι αυτός ότι αυτά τα μέσα είναι διαθέσιμα και αυτό είναι σωστό. Είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει. Αλλά αν οι αγορές παραμείνουν σταθερές όπως είναι τώρα διεθνώς και αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση, -αλλά η δική μου υπόθεση εργασίας είναι ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις όντως θα εφαρμοστούν-, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητώ. Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο. Θα το δούμε όμως και τα μέσα είναι διαθέσιμα.

Είστε αισιόδοξος ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της;

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα, κάποιες μέρες πριν, ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση. Κάτι έλειπε αλλά έγινε και αυτό. Επομένως μπορούμε πια να προχωρήσουμε και να προετοιμάσουμε την εκταμίευση της δόσης αργότερα αυτό το μήνα. Χρειάζεται να γίνουν κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε κάποια από τα κράτη-μέλη και αυτό είναι φυσικό. Όμως τότε θα είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε 5,7 δις ευρώ και άλλο 1 δις αργότερα τον Απρίλη. Την ίδια στιγμή όμως, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η τέταρτη αξιολόγηση στην Αθήνα με όλους τους θεσμούς. Η ενημέρωση που λάβαμε από την ομάδα του ESM ήταν ενθαρρυντική, ότι υπήρξε πρόοδος και θετικό κλίμα για να προχωρήσουν τα θέματα.

Παρατηρώντας τα στοιχεία και δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί με τα δημοσιονομικά μέτρα, μπορείτε να καθησυχάσετε τους Έλληνες ότι δεν θα χρειαστούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα;

Ναι, πιστεύω ότι όλα είναι στη σωστή θέση και το καταφέραμε αυτό με μια δημοσιονομική υπερπροσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2020 είναι ήδη αποφασισμένο το δημοσιονομικό πακέτο. Επομένως, ο λαός θα δει το αντίθετο από αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από δημοσιονομικής πλευράς. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να ενδυναμώσουμε την δυνατότητα ανάπτυξης.

Υπάρχει χώρος για μείωση της φορολογίας;

Αν οι εξελίξεις πάνε όπως τις έχουμε προβλέψει τώρα. Φυσικά οι προβλέψεις πάντα μπορεί να αποδειχτούν λανθασμένες. Το διεθνές περιβάλλον μπορεί να αλλάξει. Αλλά στηριζόμενοι στις προβλέψεις που είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις της κυβέρνησης, αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου αυτών του 2019, εφαρμοστούν, τότε θα υπάρξει δυνατότητα μείωσης της φορολογίας. Ναι.

Υπάρχουν ήδη συζητήσεις για το ποιοι φόροι μπορεί να μειωθούν;

Υπάρχουν και γι’ αυτό συζητήσεις. Και κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Επομένως είμαι αισιόδοξος με βάση τις σημερινές προβλέψεις. Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αλλάξει, υπάρχουν πάντα εξωτερικοί παράγοντες που δεν τους ελέγχει η Ελλάδα. Αλλά βασισμένοι σε αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετες αποφάσεις από δημοσιονομικής πλευράς, που να είναι δύσκολες. Ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS