Αποκλειστικό: Μειώνει το «κεφαλαιακό απόθεμα» η κυβέρνηση στα 14-15 δισ από 20 δισ – Repos αντί νέες εκδόσεις ομολόγων

Αποκλειστικό: Μειώνει το «κεφαλαιακό απόθεμα» η κυβέρνηση στα 14-15 δισ από 20 δισ – Repos αντί νέες εκδόσεις ομολόγων
Στη λύση των repos καταφεύγει το οικονομικό επιτελείο
Οι ασταθείς αγορές υποχρεώνουν την κυβέρνηση να περιορίσει στα 14 με 15 δισ. ευρώ, από 19 - 20 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, το «μαξιλάρι ασφαλείας» και να προχωρήσει στην εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου για την χρηματοδότηση από εξωτερικές πηγές.  
Σε αυτή την φάση, τουλάχιστον, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο εσωτερικός δανεισμός, μέσω repos, με τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η νέα διάταξη  που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την υποχρεωτική μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν οι κρατικοί φορείς και οι οργανισμοί του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την απειλή μάλιστα αυστηρότατων κυρώσεων για τις διοικήσεις των οργανισμών που δεν συμμορφώνονται.
Είχε προηγηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, με την οποία η κυβέρνηση, στο όνομα της «χρηστής» δημοσιονομικής διαχείρισης, υποχρέωνε τους φορείς να καταθέτουν όλα τα ρευστά διαθέσιμα στην ΤτΕ, με το δέλεαρ των καλύτερων επιτοκίων.
Όπως τότε έτσι και τώρα η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων είναι μία κίνηση αναγκαστικού χαρακτήρα.
Το 2015 συνέβη διότι το κράτος είχε βρεθεί -λόγω της παρατεταμένης 1ης αξιολόγησης - σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ τώρα η εσωτερική χρηματοδότηση κρίνεται πολύ πιο συμφέρουσα από την εξωτερική.
Με την διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί το ενδοκυβερνητικό χρέος.    
Εκτιμάται ότι ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. θα μπορεί να «σκουπίσει» η κυβέρνηση από τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης και να τα χρησιμοποιήσει για τον σχηματισμό του περίφημου «αποθεματικού ασφαλείας».
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θέμα συζητήθηκε με τους δανειστές οι οποίοι φαίνονται να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που έχει η Αθήνα να δανειστεί σε αυτήν την φάση που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται νευρικά λόγω των κινήσεων του προέδρου Τραμπ που απειλούν να τινάξουν τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο.   
Μέχρι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη ή σκοπεύει να βάλει για το «μαξιλάρι» που θα το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση απέναντι στους επενδυτές για μην την δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια, τα εξής ποσά:

-  3 δισ. τα οποία αντλήθηκαν πρόσφατα με επιτόκιο 3,5% μέσω του νέου ομολόγου 7ετούς διάρκειας στην έκδοση του οποίου προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ  

- 1,9 δισ. από την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ. (3η αξιολόγη) την οποία θα εκταμιεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στο β΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου (απαιτείται έγκριση - ενημέρωση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια).    

-  Ένα ποσό της τάξεως των 6 με 7 δισ.  από την τελευταία δόση των 11,7 δισ. που θα λάβει η Αθήνα με την ολοκλήρωση - εκτός απροόπτου - της 4ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.

- Ένα ποσό ως 3 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα χρησιμοποιηθούν και στην αγορά των Repos.    

Σε κάθε περίπτωση το αποθεματικό που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ μικρότερο (15 δισ. με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο) από όσο φιλοδοξούσε να κτίσει η κυβέρνηση, εκδίδοντας ένα 10ετές ομόλογο που σχεδιαζόταν προς τα τέλη Μαΐου - το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές- αλλά ενδεχομένως να μείνει «στο συρτάρι» τελικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS