Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταδιακή κλιμάκωση ενεργειών για τους δύο αξιωματικούς - Επικοινωνία Τσίπρα - Guterres (ΟΗΕ) για πΓΔΜ και Τουρκία

Σταδιακή κλιμάκωση ενεργειών για τους δύο αξιωματικούς - Επικοινωνία Τσίπρα - Guterres (ΟΗΕ) για πΓΔΜ και Τουρκία
Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί αντιμετωπίζονται σαν κοινοί παραβάτες του νόμου»
Καθώς η Άγκυρα έχει τοποθετήσει την σύλληψη και κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών στο επίπεδο της «ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης», η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν διατηρεί χαμηλούς τόνους και επικεντρώνει στην άσκηση πολιτικής και διπλωματικής πίεσης και στην ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων στο επίπεδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να παραμείνουν σε χαμηλούς τόνους  και εκτιμήθηκε ότι «κραυγές και απειλές δεν βοηθούν καθώς επίσης ότι πρέπει να είναι προσεκτική η διαχείριση στα Μέσα Ενημέρωσης και να μην παίξουμε το παιχνίδι της τουρκίας».
Φυσικά εξετάστηκαν τα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς, και που έχει κάνει από την αρχή του επειδοσίου ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος όμως απουσίαζε στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι το θέμα ήδη από το δεύτερο 24ωρο, μετά τις επικοινωνίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον τούρκο ομόλογό του, ανατέθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Κρίθηκε ότι η αναζήτηση του τι έγινε και γιατί και οι τυχόν ευθύνες δεν είναι του παρόντος.
Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως "χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή.
Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της".
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ António Guterres, ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα.

«Έχουμε κι εμείς ανεξάρτητη δικαιοσύνη» λέει η Άγκυρα

Η απάντηση της Άγκυρας στα αιτήματα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων, είναι εν ολίγοις «όπως έχετε εσείς ανεξάρτητη δικαιοσύνη έχουμε κι εμείς».
Μοιάζει να είναι τα «αντίποινα», για την άρνηση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να παρέμβει στην δικαιοσύνη για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων ζητά ο Ερντογάν. Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί αντιμετωπίζονται σαν κοινοί παραβάτες του νόμου».
Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι από την στιγμή που δύο Έλληνες αξιωματικοί και όχι απλοί στρατιώτες συνελλήφθησαν σε τουρκικό έδαφος, τα περιθώρια χερισμού είναι μικρά.
Η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια κατασκοπίας ή ότι συνελλήφθησαν σε ελληνικό έδαφος.
Φυσικά, προσθέτουν, εάν ήθελαν να επιδείξουν οι Τούρκοι καλή θέληση θα μπορούσε το θέμα να διευθετηθεί τις πρώτες ώρες μετά την σύλληψη και πριν πάρει δημοσιότητα.
Τώρα πια αναγκαστικά θα τηρηθούν οι διαδικασίες της τουρκικής δικαιοσύνης.
Εάν θέλουν οι Τούρκοι να επιδείξουν καλή θέληση, η δικάσιμος θα οριστεί σύντομα και η κατηγορία θα παραμείνει για παράνομη είσοδο που είναι διευθετήσιμη.

Σενάρια και κλιμάκωση ενεργειών

Στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν τα πιθανά σενάρια και η ανάλογη κλιμάκωση των κινήσεων.
Συμφωνήθηκε ότι η άμεση επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ή με τον Ερντογάν θα είναι το τελευταίο μέσο πίεσης.
Στην πραγματικότητα θα ασκηθεί μόνο εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι το ζήτημα πολιτικοποιείται από την άλλη πλευρά ή ότι θα προστεθεί στους δύο αξιωματικούς και η κατηγορία της κατασκοπίας, που επισύρρει αυξημένες ποινές, και φυσικά αν υπάρξει κακομεταχείριση των κρατουμένων.
Ο ίδιος παράγοντας εξηγούσε ότι δεν μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει από την τουρκική ηγεσία να κάνει παρέμβαση στην δική τους δικαιοσύνη.
Βεβαίως όλοι ξέρουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη λειτουργεί κατ εντολή του Ερντογάν αλλά αυτό δεν μπορεί να το επικαλεστεί ένας ξένος ηγέτης.
Στο πεδίο της διεθνοποίησης του θέματος επισημάνθηκε η ενημέρωση που ήδη έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, η ευαισθησία των συμμάχων στο ΝΑΤΟ καθώς και η ενημέρωση που έκανε ο Πάνος Καμμένος στην ΕΕ.
Αξιολόγηθηκαν ως θετικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά –ελπίζουμε σε ταχεία και θετική εξέλιξη της υπθεσης σε πνεύμα καλής γειτονίας-, αλλά και της επιτρόπου Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι «η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Άλλωστε η θέση της κυβέρνησης είναι ότι «είναι προφανής ο μεγάλος εκνευρισμός της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, που την οδηγεί να ανοίγει παντού μέτωπα.
Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει  το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις γειτονίας, αλλά και στις σχέσεις του με την ΕΕ».

Αμηχανία για Αιγαίο και Κύπρο

Μεγαλύτερος όμως ήταν ο προβληματισμός σε ότι αφορά την εν γένει αντιμετώπιση της Τουρκίας, η οποία τον τελευταίο μήνα κλιμακώνει την επιθετικότητά της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Στην ελληνική κυβέρνηση κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η Τουρκία για δικούς της λόγους επιδιώκει ακόμη και θερμό επεισόδιο περιορισμένης έκτασης.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί τόσο το ζήτημα των δύο αξιωματικών όσο και κυρίως την γενικότερη προκλητικότητα να την εμφανίσει όχι σαν ελληνοτουρκικό πρόβλημα αλλά σαν ζήτημα σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας.
Πέραν όμως του συντονισμού των ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου και της εκτίμησης ότι οι τούρκοι δεν θα απειλήσουν γεωτρήπανα στην ΑΟΖ που θα συνοδεύονται από γαλλικά ή αμερικανικά πολεμικά, η αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση παραμένει.
Γίνεται εμφανές ότι η περίοδος της ελληνοτουρκικής φιλίας και η στήριξη της ένταξης της τουρκίας στην ΕΕ, που αποτέλεσαν το βασικό οδηγό για περίπου δύο δεκαετίες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ότι έχουμε περάσει σε μία περίοδο έντονης αντιπαλότητας εάν όχι εχθρότητας. Ωστόσο η ελληνική πλευρά, πέρα από το να εντάσσει τις διαφορές της στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων –που είναι επιτυχές-, δεν διαθέτει επεξερασμένη πολιτική αποτροπής για να αντιμετωπίσει την εκδήλωση των αναθεωρητικών βλέψεων της τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο.


Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης