Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το 2018 μπορεί να είναι η «χρονία» για το ασήμι

Γιατί το 2018 μπορεί να είναι η «χρονία» για το ασήμι
Γιατί το 2018 μπορεί να είναι η «χρονία» για το ασήμι
Η τιμή για το ασήμι δεν κατάφερε να ξεπεράσει την άνοδο του χρυσού το 2017, όπως ανέμεναν ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές, ωστόσο το 2018 μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
"Πολλοί από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ασήμι εξακολουθούν να παίζουν για το 2018, όπως οι ιδιαίτερα αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και το ασθενέστερο δολάριο", λέει στο Marketwatch ο Maxwell Gold, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στο ETF Securities.
Tο 2017, η τιμή του χρυσού σημείωσαε άνοδο σχεδόν το 14%, διπλάσια από την άνοδο που σημείωσε το ασήμι.
Το ασήμι έκλεισε τη Δευτέρα (5/3) στα 16,412 δολάρια την ουγγιά.
"Η ζήτηση για ασήμι από βιομηχανικές εφαρμογές αναμένεται να αυξηθεί κυρίως από [ηλεκτρικά οχήματα] και τις φωτοβολταϊκές εφαρμογές, καθώς το ασήμι έχει εξαιρετικές ιδιότητες ηλεκτρικής αγωγιμότητας", λέει ο Will Rhind, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GraniteShares.
"Με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τη συνεχιζόμενη ζήτηση για τα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποδυνάμωση του δολαρίου, το ασήμιθ έχει τη δυνατότητα να αποδώσει καλά το 2018 και πιθανώς να ξεπεράσει τον χρυσό", λέει.
Μια έκθεση του Ινστιτούτου Silver που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 δείχνει ότι η ζήτηση για το λευκό μέταλλο από βιομηχανικές εφαρμογές είναι ο βασικότερος παράγοντας για την άνοδο της τιμή για το ασήμι και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και το 2018.
Η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκές εφαρμογές, ιδιαίτερα σε ηλιακούς συλλέκτες, έφθασε τις εκτιμώμενες 92 εκατομμύρια ουγγιές ασημιού το 2017.
Το ασήμι "παραμένει σχετικά φθηνό σε σύγκριση με το χρυσό", με τον δείκτη χρυσού προς αργυρό στο 80, σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο των 60, αναφέρει η ETF Securities.
Τα τελευταία 50 χρόνια, οι τιμές αργύρου και χρυσού κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση στο 71% όλων των ημερών διαπραγμάτευσης και τα δύο μέταλλα έχουν κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση στο 74% των μηνών από το 1968.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές έχουν θέσει την τιμή - στόχο για το ασήμι στα 18 δολάρια ανά ουγγιά, προειδοποιούν επίσης για πιθανή πτώση στο εύρος των 15 δολαρίων ανά ουγγιά, ιδιαίτερα αν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου φτάσει στο 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης