Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Η Ελλάδα ανακάμπτει αλλά βραδύτερα απ’ ότι ανέμεναν κυβέρνηση και Κομισιόν

Spiegel: Η Ελλάδα ανακάμπτει αλλά βραδύτερα απ’ ότι ανέμεναν κυβέρνηση και Κομισιόν
Το «αγκάθι» της ανεργίας παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα για την ελληνική οικονομία
Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το 2017 αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel, στο οποίο τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε για πρώτη φορά από την περίοδο 2018 – 09, αν και με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν που θα επιθυμούσαν θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ελληνικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 1,4% το 2017, ενώ είχε εμφανίσει οριακή άνοδο μόνο το 2014.
Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η ανάπτυξη υποχώρησε σημαντικά στο δ’ τρίμηνο του 2017, καθώς έφθασε μόλις στο 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τόσο η Κομισιόν όσο και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχαν εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη για το σύνολο του 2017 θα έφθανε στο 1,6%.
Παράλληλα τονίζεται ότι οι εκτιμήσεις για το 2018 είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, καθώς τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλες αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, με την Κομισιόν να αναμένει τον ίδιο ρυθμό και για το 2019.
«Όμως θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση, καθώς έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ανεργία, καθώς φθάνει στο 21%, βέβαια σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με το 27% που ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.
Ακόμη πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι το 60% των νέων θέσεων που δημιουργούνται είναι part time ή ορισμένου χρόνου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης