Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Tο πολιτικό σύστημα δεν είναι άμοιρο ευθυνών στην υπόθεση Novartis

Θεοδωράκης στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Tο πολιτικό σύστημα δεν είναι άμοιρο ευθυνών στην υπόθεση Novartis
"Oι φανατικοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ίσως η πρώτη μεγάλη οργανωμένη ομάδα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε κατά κόρον τα Fake News", ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης
(Upd2) Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στάυρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.
Συγκεκριμένα τόνισε πως «το πολιτικό σύστημα δεν είναι άμοιρο ευθυνών, στην καλύτερη περίπτωση ήξερε και δεν μίλαγε, στη χειρότερη κάποιοι είναι μπλεγμένοι. Λέω, λοιπόν, ότι οι υπουργοί, ακόμα και οι πρωθυπουργοί, όσοι ασκούν εξουσία, θα πρέπει να θεωρούνται, προφανώς, αθώοι και να δούμε τα στοιχεία που τους κάνουν ενόχους -αν τους κάνουν- αλλά θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε οποιοδήποτε έλεγχο, χωρίς να δαιμονοποιούν τις δικαστικές έρευνες».
Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι πιστεύει πως άφησε τους ανθρώπους του στη λογική «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε- έξι» και σημείωσε: «Πιστεύω επισπεύσανε τη διαδικασία των δικαστών και προσθέσανε και μερικά ενοχλητικά ονόματα που τους μπαίνουνε πολύ στο μάτι».
Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, τόνισε πως αναζητά τον τρίτο πολιτικό δρόμο και υπογράμμισε: «Προσπαθώ να παράγω, με λάθη, κάτι καινούργιο. Όταν είσαι σε μία χώρα καθημαγμένη, όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα κρίσης, όταν υπάρχει ένα πολιτικό αδιέξοδο, δεν μπορείς να λες ότι ο δρόμος που έχει χαραχτεί είναι ο σωστός δρόμος. Μήπως υπάρχει, λοιπόν, ένας άλλος δρόμος; Αυτό αναζητά το Ποτάμι, πότε με επιτυχία, πότε με αποτυχία».

Είμαι κι εγώ "θύμα" των fake news

Αναφερόμενος στα περίφημα πλέον fake news, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έδωσε το πλαίσιο της εξέλιξης και της διάδοσης των ψεύτικων ειδήσεων στην Ελλάδα. 
Όπως είπε στην έναρξη της ομιλίας του «τα faκe news τα γνωρίζω εκ προσωπικής πείρας πριν αποτελέσουν προϊόν μελέτης.
Kαθώς το 2014 “αποκαλύφθηκε” ότι ήμουν ανιψιός της Δάφνης Σημίτη, η οποία κατάγεται από την Άρτα - δίπλα δηλαδή από τα Χανιά - ήμουν συνεταίρος του Μπόμπολα και πολλών άλλων εργολάβων και ενεργούμενος της Merkel - την εποχή βέβαια που στην Ελλάδα η Merkel ήταν Μαντάμ Merkel και της φώναζαν “Go back κυρία Merkel”».
Και πρόσθεσε πως οι φανατικοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ίσως η πρώτη μεγάλη οργανωμένη ομάδα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε κατά κόρον τα Fake News.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης «προφανώς κατά εποχές και άλλες πολιτικές δυνάμεις, που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, δημιούργησαν παραπειστικές ειδήσεις και παραπλάνησαν τον κόσμο.
Όπως επίσης και σήμερα υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που καταφεύγουν στην τακτική των ψευδών ειδήσεων.
Όμως, μεθοδικά και σε μεγάλη κλίμακα, η Fake News προπαγάνδα, έγινε το 2013 - 2014.
Και αυτό συνέβη γιατί εκείνη τη διετία οι Έλληνες ξεπέρασαν το εμβρυικό στάδιο χρήσης των κοινωνικών δικτύων και δημιούργησαν τις πρώτες κοινότητες χρηστών.
Ταυτόχρονα είναι η χρονιά που μεγάλωσαν οι οθόνες των κινητών.
Οι χρονιές δηλαδή της διάδωσης των smartphones με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα.
Τα μέλη και οι φίλοι λοιπόν, αντί να χειροκροτούν και να αφισοκολλούν, διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διασπείρει τις περισσότερες ψευδείς ειδήσεις.
Είναι η εποχή που το κάθε tweet αμοίβεται με 60 λεπτά (αποκάλυψη ενός γνωστού τρολ του καλού στρατιώτηPeterParker83).
Τα κέρδη των εμπνευστών των πολιτικών fake news ήταν προφανή».
Ο ίδιος, αφού έκανε αναφορά στο πώς ξεκίνησαν και πώς εξελίχθηκαν οι ψεύτικες ειδήσεις πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου τονίζοντας πως πρέπει να γίνει αυτορρύθμιση, αλλά με αυστηρούς κανόνες ρύθμισης.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, «η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους και κανόνες διαφάνειας, στους πολυεθνικούς κολοσσούς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Από το να φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται μέχρι να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τις αρχές που διέπουν και τα παραδοσιακά ΜΜΕ
Και η συμμόρφωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στους κανόνες πρέπει να επιβληθεί ακόμη κι αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη τους».
«Αυτορρύθμιση λοιπόν, αλλά μέσα σε αυστηρούς κανόνες ρύθμισης» και πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «ο άλλος δρόμος είναι να παραδοθούμε στα Fake News και να περιμένουμε μετά τη μετάνοια των χρηστών».
«Στην Αμερική συνέβη.
Η εμπιστοσύνη του κοινού στα παραδοσιακά μέσα αυξήθηκε κατά 10% μετά από ένα χρόνο προεδρίας του Trump.
Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο πλέον επιζήμιος δρόμος», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης