Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας για Έλληνες στρατιωτικούς: Εργαζόμαστε ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα

Βίτσας για Έλληνες στρατιωτικούς: Εργαζόμαστε ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα
«Η παρουσία μου στο ΥΠΕΘΑ ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία ζωής», τονίζει ο Δ. Βίτσας
«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή.
Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα», δηλώνει με αφορμή τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.
Ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ κληθείς να απαντήσει εάν τον ανησυχούν οι επιδεινούμενες ευρω-τουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο, απαντά ότι «στις διεθνείς σχέσεις τα πράγματα δεν είναι γραμμικά.
Πράγματι υπάρχει μια αυξημένη προκλητικότητα στα λόγια αλλά και ορισμένες φορές με πράξεις από την πλευρά της γείτονος χώρας».
Από τη δική μας πλευρά, όπως τονίζει, «δίνουμε προτεραιότητα στο να κάνουμε τρία πράγματα:
Πρώτο, να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα και όχι αυτά που λέει η Τουρκία, με όρους καλής γειτνίασης.
 Βέβαια δεν θα κάτσουμε να συζητήσουμε ισχυρισμούς για «γκρίζες ζώνες» και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεύτερο, οι Ένοπλες μας Δυνάμεις να είναι ικανές και ισχυρές όσο αφορά την αποτροπή και τη θωράκιση των συνόρων.
Τρίτο να ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για ό,τι συμβαίνει και να εξασφαλίζουμε την υποστήριξή τους».
Κατά τον ίδιο, «σε κάθε περίπτωση η τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είναι προς όφελος και των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας», ενώ για το  αν μας «ανησυχεί» η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο επισημαίνει ότι «η όποια εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται από το μετεωρολογικό δελτίο αλλά είναι ζήτημα επιλογών της κάθε πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Εμείς δεν είμαστε απλά για να ανησυχούμε αλλά για να προετοιμαζόμαστε για κάθε εκδοχή.
Η ευχή όλων μας αλλά και οι προσπάθειές μας είναι να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και συνεργασία αλλά και να επικρατήσει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει πολλά να κάνει και θα το πράξει».
Μιλώντας για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, σημειώνει πως είναι «ένας μικρός διορθωτικός ανασχηματισμός, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες» και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση ο λαός κρίνει την κυβέρνηση και το έργο της και δεν εννοώ μόνο στην κάλπη όταν έρθει η ώρα, αλλά καθημερινά».
Ο ίδιος αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα οποία σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Ειδικότερα, ξεχωρίζοντας δυο κρίσιμες στιγμές, είπε ότι «η μια στιγμή ήταν όταν ήρθε ο Πάνος Καμμένος, και μου είπε ότι αναλάβαμε το προσφυγικό και σε 15 μέρες πρέπει να έχουμε φτιάξει 5 hot spot και δεκάδες χώρους φιλοξενίας.
Εκεί φάνηκε στην πράξη η οργάνωση, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν είναι απλά μια οργανωμένη ισχυρή δομή του κρατικού μηχανισμού αλλά μπορεί εύκολα να αφομοιώνει αυτό που αποτελεί εθνική ανάγκη και να το διαχειρίζεται με απόλυτη αποτελεσματικότητα.
Μια δεύτερη στιγμή ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γείτονα χώρα όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος.
Εκείνο το βράδυ, όπου τα πράγματα έδειχναν πολύ επικίνδυνα και έτεινε να διαμορφωθεί μια χαοτική κατάσταση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν στις θέσεις τους μέσα σε ακριβώς μια ώρα και 32 λεπτά».
«Η παρουσία μου στο ΥΠΕΘΑ ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία ζωής», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για άριστη συνεργασία με τον Π. Καμμένο ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «είναι ένας άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά, φιλότιμο και αυθορμητισμό, που αγαπάει την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Περαιτέρω, μιλώντας για τις προτεραιότητές του στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αποκαλεί «ώριμο τέκνο της ανάγκης», τονίζει ότι «το ζητούμενο στην παρούσα φάση, είναι να θέσουμε εμείς τις προτεραιότητες και να μην ακολουθούμε τα γεγονότα όταν και αν ποτέ αυτά υπάρξουν.
Δηλαδή οι παρούσες συνθήκες σχετικής ηρεμίας γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις δομές του Υπουργείου και να κάνουμε είτε διορθωτικές είτε ενισχυτικές κινήσεις.
Με άλλες λέξεις πρέπει να έχουμε σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο».
Αναφέρει δε, πως «το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μεν μια αυτοτελής δομή της κρατικής διοίκησης αλλά ταυτόχρονα, είναι και ένα κομβικό σημείο, ένα πεδίο όπου συναντώνται λειτουργίες από όλον τον κρατικό μηχανισμό και πρέπει να συνυπάρξουν και να συμπαράγουν αποτέλεσμα» και «η  δημιουργική συνύπαρξη όλου του κρατικού μηχανισμού για έναν σκοπό συντελείται μέσα στο πεδίο που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στην ουσία αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή επιμέρους λειτουργίες, ίσως και με διαφορετικούς βηματισμούς, να συμπορευτούν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης