Τελευταία Νέα
Πολιτική

Pyatt: Aνησυχώ για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο - Άριστες οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα

Pyatt: Aνησυχώ για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο - Άριστες οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ
«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας», παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, G. Pyatt, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο γεγονός με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το όλο ζήτημα θα επιλυθεί χωρίς προβλήματα, ενώ τόνισε ότι έχει ενημερωθεί για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Ελλήνων υπουργών αλλά και κορυφαίων στρατιωτικών με τους Τούρκους ομολόγους τους.
Ερωτώμενος για το εάν τον ανησυχούν οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο όσο και με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «συνεχίζω να ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο».
Προσέθεσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι σε αυτό έχει οδηγήσει η προσπάθεια από αρκετές κυβερνήσεις τόσο ελληνικές όσο και αμερικανικές.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προσπαθούν να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται προκειμένου να υπάρξει επίλυση των προβλημάτων μεταξύ τους και προκειμένου η ΠΓΔΜ να κατορθώσει να εισέλθει τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Εξέφρασε την ανησυχία του για τους τρόπους με τους οποίους «κινείται» η Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί διάφορες οδούς μεταξύ των οποίων και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και στο θέμα των Δ. Βαλκανίων», εκτίμησε ο Αμερικανός πρέσβης.
«Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να παρέμβω στα εσωτερικά θέματα στην Ελλάδα και σε αυτό της Novartis.
Το μόνο που έχω να πω είναι ότι το FBI ερευνά πάντα εάν υπάρχει παραβίαση των αμερικανικών νόμων», υποστήριξε ο κ. Pyatt, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι πργματοποίησε την παραπάνω δήλωση με σαφή διάθεση χιούμορ, ενώ προκάλεσε και τα γέλια των ακροατών.
Μιλώντας για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα υποστήριξε ότι είναι πάντα χαρούμενος όταν υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτόν τον σκοπό, ενώ ενδιαφέρον για επενδύσεις δεν υπάρχει μόνο από Έλληνο-Αμερικανούς επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις αλλά και από αμιγώς αμερικανικούς ομίλους, φέρνοντας ως παράδειγμα την BlackStone.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης