Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Οι εταιρίες χάλυβα και αλουμινίου διεθνώς θα πληγούν από τους δασμούς Trump

tags :
Goldman: Οι εταιρίες χάλυβα και αλουμινίου διεθνώς θα πληγούν από τους δασμούς Trump
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει σταθερά και άμεσα και με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας...ανέφερε ο Juncker
Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump πιθανόν να ανακοινώσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου την επόμενη εβδομάδα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις, ιδίως επειδή θα εφαρμοστεί σε πάρα πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.
Θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις κατά τους επόμενους μήνες, ήδη οι διαπραγματεύσεις για την NAFTA έχουν παγώσει καθώς και πιθανοί περιορισμοί στο εμπόριο των κινέζων.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs του επόμενους μήνες θα υπάρξουν διάφορές εξελίξεις που θα πλήξουν το διεθνές εμπόριο.
Οι τιμές χάλυβα και αλουμινίου θα επηρεαστούν.
Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα καμία απόφαση, οι εκθέσεις αναφέρουν ότι ο Trump ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του κλάδου ότι προτίθεται να υπογράψει εντολή την επόμενη εβδομάδα για να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των ΗΠΑ είχαν εισηγηθεί αύξηση δασμών κατά  24% και 7,7%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από όλες τις χώρες (αντί να εφαρμόζουν υψηλότερα τιμολόγια σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών).
Οι δασμοί εάν οριστικοποιηθούν, θα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός περιορισμός που έχει ανακοινώσει ο Trump μέχρι σήμερα.
Οι αποφάσεις για το χάλυβα και το αλουμίνιο ακολουθούν πρόσφατους περιορισμούς "διασφάλισης" στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και πλυντηρίων ρούχων.
Παρόλο που αυτές οι αποφάσεις δεν προκαλούν έκπληξη  επιβεβαιώνουν ωστόσο, κατά την άποψη της Goldman Sachs, ότι ο Λευκός Οίκος άρχισε τελικά να μετατοπίζεται σε μια πιο συντηρητική στάση σχετικά με την εμπορική πολιτική.
Σε αντίθεση με τις συνήθεις περιπτώσεις αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών δασμών επιλέγει ένα πολύ αυστηρό όρο αυτόν περί εθνικής ασφάλειας
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει άλλους εμπορικούς εταίρους που θα αναλάβουν παρόμοιες ενέργειες και θα μπορούσαν τελικά να αποδυναμώσουν τις διεθνείς εμπορικές συμβάσεις, όπως οι κανόνες του ΠΟΕ, γενικότερα.
Η ενδεχόμενη ανακοίνωση δασμών στις εισαγωγές χάλυβα θα μπορούσε να μετριάσει την πολιτική πίεση προς τον Λευκό Οίκο να επιδιώξει άλλους εμπορικούς περιορισμούς βραχυπρόθεσμα, αλλά αποκαλύπτουν την στρατηγική για άλλα εμπορικά ζητήματα.  Οι δύο πιο σημαντικές εναπομένουσες εμπορικές αποφάσεις που αναμένονται από τον Trump  είναι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της NAFTA - οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη του Μεξικού - και εν αναμονή της ανάλυσης του άρθρου 301 σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και τη μεταφορά τεχνολογίας.
Σχετικά με την NAFTA είναι πιο πιθανό αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα η ανακοίνωση μερικών μικρών συμφωνιών αλλά τα μεγάλα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή.
Υπάρχει μια καλή πιθανότητα οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν ότι προτίθεται να αποσυρθούν από τη NAFTA, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.
 Αντίθετα, αναμένουμε ότι ο Trump θα ανακοινώσει τελικά τους περιορισμούς στις επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ και ενδεχομένως ευρύτερους εμπορικούς περιορισμούς, ως απάντηση στην τρέχουσα έρευνα του Τμήματος 301.
Η προθεσμία για την απόφαση αυτή δεν είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Η αντίδραση της ΕΕ δια του Jean-Claude Juncker ήταν άμεση.
"Λυπούμαστε έντονα για αυτό την απόφαση, που φαίνεται να αντιπροσωπεύει μια κραυγαλέα παρέμβαση για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ και δεν βασίζεται σε καμία αιτιολόγηση εθνικής ασφάλειας.
Ο προστατευτισμός δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο κοινό μας πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα.
Αντί να παρέχει μια λύση, αυτή η κίνηση μπορεί μόνο να επιδεινώσει τα προβλήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει σταθερά και άμεσα και με ανάλογο τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας.
Η Επιτροπή θα προωθήσει τις προσεχείς ημέρες πρόταση για συμβατικά αντίμετρα στον ΠΟΕ εναντίον των ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης