Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, εν αναμονή ομιλίας Powell - Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων, στο 2,84% το 10ετές ΗΠΑ

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, εν αναμονή ομιλίας Powell - Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων, στο 2,84% το 10ετές ΗΠΑ
Με οριακές μεταβολές άνοιξε η Wall Street, εν αναμονή της νέας ομιλίας του Jerome Powell
Με οριακές μεταβολές άνοιξε σήμερα (1/3/2018) η Wall Street, μετά τις χθεσινές νέες σημαντικές απώλειες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής πριν τη νέα ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.
Περί τις 16:35, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,2% στις 25.070 μονάδες, o S&P 500 σημείωνε πτώση 0,1% στις 2.710 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% υψηλότερα στις 7.290 μονάδες.


Οι επενδυτές αναμένουν με επιφυλακτικότητα τις δηλώσεις του Powell, δεδομένων και των πιέσεων που άσκησε στις αγορές η προηγούμενη ομιλία του νέου διοικητή της Fed στο Κογκρέσο, την Τρίτη (27/2).
Ο Powell άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προβεί σε περισσότερες από τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το 2018, εάν τα στοιχεία δείξουν μια περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και μια άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.
Οι προσδοκίες για μια πιο «επιθετική» Fed ασκούν παραδοσιακά πιέσεις στις μετοχές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.
Τα σχόλια του Powell την Τρίτη πυροδότησαν ένα νέο sell-off στις μετοχές, καθώς και ένα ράλι στο δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ.
Σήμερα, τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ καταγράφουν πτωτικές τάσεις, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,85%.
Την Τρίτη, η ομιλία του Powell «έστειλε» το επιτόκιο στο 2,91%, μια «ανάσα» από το υψηλό 4 ετών του 2,94% που είχε «αγγίξει» την περασμένη εβδομάδα.
Ο Φεβρουάριος σηματοδότησε το τέλος στο ανοδικό σερί 15 μηνών για τον S&P 500, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο που είχε καταγράψει μέχρι στιγμής ο δείκτης -βαρόμετρο.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Νέας Υόρκης δεν είχε καταγράψει μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,71% στο σύνολο του Φεβρουαρίου 2018.
Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκαν μια σειρά από θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψε απροσδόκητη πτώση την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω των 48 ετών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000, στις 210.000, την εβδομάδα έως τις 24 Φεβρουαρίου 2018 - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969 - όπως ανακοίνωσε σήμερα (1/3/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι αιτήσεις θα αυξάνονταν στις 226.000.
Παράλληλα, αύξηση 0,4% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2018 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2017 - ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων εντός του 2018.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός είχε σαν αποτέλεσμα μια επιβράδυνση στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, στο 0,2% τον Ιανουάριο - η μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2017 - έναντι αύξησης 0,4% του Δεκεμβρίου.
Επίσης, ανοδικά κινήθηκε το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,4%, ενισχυμένο κατά 64,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bureau of Economic Analysis (BEA).
Το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,9% ή κατά 134,8 δισ. δολάρια, ενώ οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες κινήθηκαν 0,2% υψηλότερα με ενίσχυση 31,2 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, η οποία τόνισε ότι βλέπει θετικές και αρνητικές επιδράσεις από την «περίπλοκη» αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας βραχυπρόθεσμης «εκτόξευσης» του ρυθμού ανάπτυξης που ενέχει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας των ΗΠΑ και μιας προβληματικής αύξησης του χρέους.
Μιλώντας στο «Reuters», η Lagarde δήλωσε ότι οι φορολογικές περικοπές μπορούν να ανυψώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ περίπου κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως την τριετία έως το 2020.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης