Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κομβικής σημασίας η πρόθεση του Λάτση για την τύχη των ΕΛΠΕ - Είναι εφικτή η πώληση από κοινού με το Δημόσιο;

Κομβικής σημασίας η πρόθεση του Λάτση για την τύχη των ΕΛΠΕ - Είναι εφικτή η πώληση από κοινού με το Δημόσιο;
Επί τάπητος στο τραπέζι η πώληση ποσοστών από Δημόσιο και Λάτση. Προσωρινή ικανοποίηση των Πιστωτών με ανεφάρμοστο εγχείρημα;
Η λύση από κοινού πώλησης του Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση ποσοστών για να συγκεντρωθεί το 35% προωθείται από το κυβερνητικό επιτελείο, σε περίπτωση που συναντήσει τοίχο η έξυπνη πρόταση Σταθάκη για κάλυψη του στόχου των 500 εκατ ευρώ σε έσοδα από τον προϋπολογισμό.
Όμως και αυτό το σενάριο θα συναντήσει επί του πρακτέου σημαντικά προβλήματα καθώς η αποτίμηση των ΕΛΠΕ δεν μπορεί αυτή την στιγμή να προσδιοριστεί γιατί:
- Κυρίως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα γιατί οι έρευνες των υδρογοναναθράκων μπορεί να ενισχύσουν σημαντικά την εικόνα της επιχείρησης, όμως ασφαλές συμπέρασμα δεν θα υπάρξει τους επόμενους μήνες για αυτό το ζήτημα.
- Δεύτερον γιατί οι αναλυτές του διεθνούς οίκου HSBC προσδιορίζουν με τα σημερινά δεδομένα την αποτίμηση του ομίλου των ΕΛΠΕ στα 3 δισ άρα το 30% δεν μπορεί να κάνει κάτω από 1 δισ ευρώ.
- Κομβικής σημασίας θα είναι ο ρόλος του Ομίλου Λάτση, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν είναι βέβαιο ότι θέλει να χάσει τον έλεγχο του ομίλου με τόσο ισχυρές προοπτικές.
Γιατί αν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής με τον οποίο η Paneuropean, που διαθέτει άνω του 40% δεν θα έχει εξασφαλίσει στενή σχέση, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει και πώληση του εν λόγω πακέτου.
Η οποία βέβαια θα πρέπει να έχει και το ανάλογο τίμημα, που δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές εταιρίες να το δώσουν.
Παράλληλα εκτιμήσεις ότι ο Ομιλος Λάτση θέλει να πουλήσει για να χρησιμοποιήσει το τίμημα για την επένδυση του Ελληνικού στερείται σοβαρότητας.
Όμως από την άλλη πλευρά ο όμιλος Λάτση έδειξε την δύναμή του σε σχέση με τους πιστωτές στην υπόθεση του Ελληνικού, άρα ο ρόλος του για την τύχη των ΕΛΠΕ θεωρείται κομβικός.
Τούτων δοθέντων αν δεν εμφανιστεί ένας κολοσσιαίος, όμιλος όπως η EXXON MOBILL, που θα έχει την πρόθεση και την επενδυτική δυνατότητα στην διαδικασία δύσκολα θα προχωρήσει η όποια ιδιωτικοποίηση.
Παράλληλα αυτή η αμφιβολία δημιουργεί πρόβλημα και στην μετοχή, γιατί η αγορά είναι αμφίβολή σε σχέση με το που, σε ποιο επίπεδο δηλαδή και αν θα προσφερθεί το 35%.

Όπως έγραφε νωρίτερα το WEN:

Δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του μεριδίου που σχεδιάζει να εκποιήσει το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου

Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι εκδηλώνεται για την εξαγορά μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ελληνικό όμιλο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξαγορά του μεριδίου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.   
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων.
Όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total σε κοινοπραξία που σκοπεύει να διεκδικήσει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν στην Αθήνα στελέχη της ExxonMobil εν όψει της υποβολής της πρότασης τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το δημόσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή.
Δεν αποκλείεται λοιπόν το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού να εκτείνεται και πέραν των ερευνών υδρογονανθράκων.
Εξάλλου το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας εκδηλώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιπροσωπείας επτά γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης