Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιμένει ο Zaev: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για συνταγματική αναθεώρηση από την FYROM

Επιμένει ο Zaev: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για συνταγματική αναθεώρηση από την FYROM
Ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev, επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος από την πΓΔΜ
Την εκτίμηση ότι FYROM και Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην επίλυση της διαφωνίας τους σχετικά με το όνομα εκφράζει στους Financial Times, ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev.
Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος για συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας ότι η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις, είναι παράλογη και θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία που θέλει η κάθε πλευρά.
«Ο Zaev ελπίζει ότι ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αριστερός Έλληνας πρωθυπουργός, θα βρουν μια συμβιβαστική λύση πριν τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου» σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
«Είμαι αισιόδοξος.
Είναι πολύ δύσκολο, το ξέρουμε αυτό.
Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δυο πλευρές να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Zaev.
«Τώρα η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος μας.
Αλλά ένα Σύνταγμα είναι για εγχώρια χρήση.
Δεν έχει εφαρμογή εκτός της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν αποτελεί εγγύηση ότι, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε να αλλάξει ξανά το Σύνταγμα» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Zaev και Τσίπρας συζητούν πέντε ονόματα για τη πΓΔΜ: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη και Νέα Μακεδονία.
Ο Zaev όμως επισημαίνει ότι το «Νέα Μακεδονία» δεν είναι αποδεκτό διότι δεν περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά είναι ανοιχτός στα άλλα τέσσερα ονόματα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εάν η Αθήνα και τα Σκόπια καταλήξουν σε συμφωνία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου για να οριστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για πΓΔΜ.
Δύο εβδομάδες αργότερα θα μπορούσε να ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ακόμα όμως και αν Τσίπας και Zaev καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα πρέπει να πάρει και την έγκριση του κοινοβουλίου, κάτι που ενδέχεται να είναι δύσκολο.
«Υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άνθρωποι και ομάδες που είναι κατά της συμφωνίας και στις δύο χώρες» είπε ο Zaev.

(Επισημαίνεται ότι οι Financial Times αναφέρονται στην πΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία»)




«Μύλος» με τη συνέντευξη στο Reuters

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της FYROM διέψευσε χθες «κατηγορηματικά» ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Z. Zaev, στη συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η FYROM είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του συντάγματός της.
Ο πρωθυπουργός, όπως διευκρινίζεται, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του συντάγματος.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο Ζόραν Ζάεφ σε ερώτηση του Reuters απάντησε πως η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».
Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει πως ο Zaev, στην ίδια συνέντευξή του, ανέφερε πως η χώρα του έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της.
Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, M. Nimetz.
«Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Zaev, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης