Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο αμυντικό εξοπλισμό της ΕΕ

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο αμυντικό εξοπλισμό της ΕΕ
Η κυβέρνηση ΗΠΑ δήλωσε στις χώρες της ΕΕ ότι θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύμφωνο
Η κυβέρνηση ΗΠΑ δήλωσε στις χώρες της ΕΕ καθώς και σε άλλες χώρες που δεν είναι μέλη στο ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύμφωνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.
Το μήνυμα που στάλθηκε στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών είχε ως στόχο να υπογραμμίσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, ότι ενδεχομένως να αποκλείσει τους αμερικανούς κατασκευαστές όπλων από μελλοντικές ευρωπαϊκές συμβάσεις στον τομέα της άμυνας, όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Είκοσι πέντε κυβερνήσεις της ΕΕ ξεκίνησαν το σύμφωνο τον Δεκέμβριο 2018 για να χρηματοδοτήσουν, να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις μαζί, τερματίζοντας την σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ με αμφιλεγόμενες αμυντικές πολιτικές και μειώνοντας τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από την Ουάσινγκτον.
Το μήνυμα, το οποίο στάλθηκε νωρίτερα το Φεβρουάριο 2018, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστήριζε το σχέδιο, αναμένοντας όμως την «ισχυρή συμμετοχή» του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των μη κοινοτικών μελών της υπερατλαντικής αμυντικής συμμαχίας.
"Οι δύο βασικές ανησυχίες είναι ότι δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη με το ΝΑΤΟ και ότι οι συμμάχοι εκτός ΕΕ απομακρύνονται από διαγωνισμούς για μελλοντικά όπλα", δήλωσε μία από τις πηγές.
"Εάν οι χώρες της ΕΕ ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν εξαγορές που τελικά θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξουν δίκαιοι και ανοικτοί διαγωνισμοί", πρόσθεσε η πηγή.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς και η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού αεροσκάφους.
Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική ανησυχία είναι "λίγο ειρωνική", δεδομένης της πολιτικής του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump, και των προβλημάτων που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ιστορικά αντιμετωπίσει στην αμερικανική αγορά όπλων.
Το αμερικανικό μήνυμα επανέλαβε τις παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου τόνισε τη σημασία των συμμάχων εκτός ΕΕ να πληρώνουν για την άμυνα στην Ευρώπη.
Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ είπε, το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ θα προέρχεται από συμμάχους εκτός ΕΕ.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ, ότι σχεδίαζε να αυξήσει τη χρηματοδότηση για στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση στην Αμερική από 1,7 έως 6,5 δισ. δολάρια το 2019.
Η πρωτοβουλία, αρχικά γνωστή ως Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Διασφάλισης, ξεκίνησε το 2014 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama μετά την προσάρτηση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία.
Από τότε έχει μετονομαστεί στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής ή EDI.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να εξασφαλίσουν την υπεράσπιση όλων των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Trump πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να τιμήσουν τις συμφωνίες για το 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.
Το ΝΑΤΟ αναμένει από τα οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ να επιτύχουν το στόχο το 2018, με την προοπτική να φτάσουν σε τουλάχιστον 15 το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης