Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εμπόδιο για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Βενεζουέλα: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εμπόδιο για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα δυσχεραίνουν την επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους και προκαλούν «πανικό» στις παγκόσμιες τράπεζες
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα δυσχεραίνουν την επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους και προκαλούν «πανικό» στις παγκόσμιες τράπεζες, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.
Η Βενεζουέλα πλήττεται από μεγάλη οικονομική κρίση, όπου εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro καθυστερεί να καταβάλει τόκους ύψους περίπου 1,9 δισ. δολαρίων για το χρέος της.
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο 2017, απαγορεύοντας τη διαπραγμάτευση νέου χρέους από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, σε μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να σταματήσει η χρηματοδότηση που λειτουργεί ως καύσιμο σε μια «δικτατορία».
Η Βενεζουέλα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβάλει την αθέτηση υποχρεώσεων.
"Η αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έγινε πιο δύσκολη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Jorge Arreaza σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
"Είναι απίστευτο πως οι παγκόσμιες τράπεζες αντέδρασαν με πανικό.
Εάν μία τράπεζα κάπου στον κόσμο συνεργάζεται με τη Βενεζουέλα, θεωρούν ότι πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις".
Σύμφωνα με τον Arreaza, οι τράπεζες επέλεξαν να κλείσουν τους λογαριασμούς που ανήκουν στην κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες και τις πρεσβείες.
Νωρίτερα το Φεβρουάριο 2018, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson ανήγγειλε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Η χώρα μέλος του ΟΠΕΚ αποκτά περίπου το 95% των εξαγωγικών του εσόδων από το πετρέλαιο, αν και η παραγωγή μειώνεται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
"Εάν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μπλοκάρει τη Βενεζουέλα, εργαζόμαστε με τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία για να βρούμε νέους μηχανισμούς", δήλωσε ο Arreaza.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης