Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, με φόντο την ομιλία Powell - Υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ

Νευρικότητα στη Wall Street, με φόντο την ομιλία Powell - Υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ
Με νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων άνοιξε η Wall Street
Με νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων άνοιξε σήμερα (27/2/2018) η Wall Street, όπου οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη ομιλία του νέου διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Rserve, Fed), Jerome Powell, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ειδικότερα, περί τις 16:40 ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,2% στις 25.761 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2% στις 2.784 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% υψηλότερα, στις 7.427 μονάδες.


To ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,8% στα 10,58 δολ.
Στην προετοιμασμένη του ομιλία, ο Powell ανέφερε ότι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν «ισχυρές», παρά την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ο Powell τόνισε ότι οι θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα επιτρέψουν στη Fed να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά το βασικό επιτόκιο, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα «επιτύχει μια ισορροπία» μεταξύ του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας και της ανάγκης διατήρησης της ανάπτυξης σε τροχιά.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.
«Η ισχυρή αγορά εργασίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των καταναλωτικών δαπανών, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των εμπορικών μας εταίρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη στις αμερικανικές εξαγωγές και το θετικό επιχειρηματικό κλίμα και η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων θα συνεχίσει να προσφέρει ώθηση στις επιχειρηματικές επενδύσεις», τόνισε.
Αναφερόμενος στην έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές που σημειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Powell δήλωσε ότι η Fed «δεν θεωρεί ότι αυτές οι εξελίξεις θα επιβαρύνουν σημαντικά τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό».
Ο νέος διοικητής της Fed τόνισε ότι δεν ανησυχεί ότι η οικονομία αρχίζει να υπερθερμαίνεται, αναφέροντας έναν αριθμό εξελίξεων που αποδεικνύουν την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Powell δήλωσε ακόμη ότι η δημοσιονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης είναι τώρα «πιο ενθαρρυντική», κάτι που θα βοηθούσε στην άνοδο του πληθωρισμού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Fed αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί γύρω από το στόχο της Fed για 2%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου τον Ιανουάριο του 2018, καθώς υποχώρησαν κατά 3,7%.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η πτώση δεν θα ξεπερνούσε το 2%, καθώς οι παραγγελίες είχαν ενισχυθεί κατά 2,8% τον Δεκέμβριο του 2017.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Δεκέμβριο του 2017.
Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Δεκέμβριο του 2017 σε ετήσια βάση - ο υψηλότερος ρυθμός των τελευταίων τριών ετών - σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller, έναντι αύξησης 6,1% του προηγούμενου μήνα.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης 20 πόλεων αυξήθηκε με εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό επίσης 6,3% σε ετήσια βάση, έναντι της ετήσιας αύξησης 6,4% του Νοεμβρίου του 2016.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Macy's ενισχύεται περισσότερο από 12%, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη καλύτερα των προβλέψεων.
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς κινείται πτωτικά μετά τη δημοσίευση της ομιλίας του Powell, υποχωρώντας στο 2,86%, παίρνοντας μια σημαντική «ανάσα» από το υψηλό 4ετίας του 2,94% που «άγγιξε» την περασμένη εβδομάδα.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, οριακά πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με την αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ να αντισταθμίζει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά μέσω των περικοπών.
Ειδικότερα, περί τις 16:55, το Brent υποχωρεί κατά 0,1%, στα 67,2 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό καταγράφει απώλειες 0,4% και κινείται στα 63,6 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης