Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Weidmann δεν αποκλείει να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ - Όλα τα σενάρια

O Weidmann δεν αποκλείει να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ - Όλα τα σενάρια
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Jens Weidmann, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του Mario Draghi στην προεδρία της ΕΚΤ
Ανοιχτό αφήνει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Jens Weidmann, το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ το επόμενο έτος (2019).
«Η θέση μου είναι ότι όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο ενδιαφέρονται για τη νομισματική πολιτική και θέλουμε να διαμορφώσουμε νομισματική πολιτική.
Γι' αυτό είμαστε εκεί…
Γι' αυτό συζητάμε μαζί» δήλωσε στο CNBC.
Σημειώνεται ότι το όνομα του Weidmann «ακούγεται» για την προεδρία της ΕΚΤ.
Ο ίδιος είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη της ΕΚΤ ενώ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην αρχή ομαλοποίηση της πολιτικής στην ευρωζώνη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Weidmann αντέδρασε στην απόφαση της ΕΚΤ για επέκταση του QE.
«Πολλά έχουν ακουστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την υποψηφιότητα του Jens Weidmann, αλλά είμαι μάλλον σκεπτικός για τρεις λόγους» επισημαίνει σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα ο Erik Nielsen της UniCredit.
«Υποψιάζομαι ότι η αντίθεση του Weidmann στις περισσότερες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρνητικό κλίμα για τον ίδιο σε πάρα πολλά άλλα κράτη-μέλη» τόνισε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής του ESM, το Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι όλοι από τη Γερμανία.
Ο Nielsen από την UniCredit σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ήδη ένας άλλος Γερμανός στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, η Sabine Lautenschläger, και θα έπρεπε να παραιτηθεί αν διοριστεί ο Weidmann.
Την ίδια στιγμή, ο Carsten Brzeski επικεφαλής οικονομολόγος της ING, δήλωσε στο CNBC στα μέσα Φεβρουαρίου ότι αυτοί οι ίδιοι λόγοι περιορίζουν τις πιθανότητες στο η Γερμανία να προωθήσει τον Weidmann.
«Εν ολίγοις, ακόμα πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό» είπε ο Brzeski αλλά «το γεγονός ότι ο Ισπανός Luis de Guindos είναι ένα βήμα πριν την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ο διάδοχος του Draghi να είναι βορειο-ευρωπαίος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης