Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια - Ισχυρές οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ

Powell: Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια - Ισχυρές οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ
Ισχυρές παραμένουν οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, τόνισε ο νέος διοικητής της Fed, Jerome Powell, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου
«Ισχυρές» παραμένουν οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές, τόνισε σήμερα (27/2/2018) ο νέος διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Rserve, Fed), Jerome Powell, στις προετοιμασμένες του δηλώσεις για την πρώτη του επίσημη ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο Powell τόνισε ότι οι θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα επιτρέψουν στη Fed να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά το βασικό επιτόκιο, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα «επιτύχει μια ισορροπία» μεταξύ του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας και της ανάγκης διατήρησης της ανάπτυξης σε τροχιά.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της τρεις φορές το 2017 και έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες τρεις αυξήσεις το 2018.
Ο Powell επαίνεσε την προηγούμενη πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, για τη σημαντική συνεισφορά της κατά τη διάρκεια της 4ετούς της θητείας, ενώ ανέφερε ότι οι δυο τους συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν «μια ομαλή μετάβαση ηγεσίας και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της νομισματικής πολιτικής».
Αναφερόμενος στην έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές που σημειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Powell δήλωσε ότι η Fed «δεν θεωρεί ότι αυτές οι εξελίξεις θα επιβαρύνουν σημαντικά τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό».
Ο νέος διοικητής της Fed τόνισε ότι δεν ανησυχεί ότι η οικονομία αρχίζει να υπερθερμαίνεται, αναφέροντας έναν αριθμό εξελίξεων που αποδεικνύουν την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.
«Η ισχυρή αγορά εργασίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των καταναλωτικών δαπανών, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των εμπορικών μας εταίρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη στις αμερικανικές εξαγωγές και το θετικό επιχειρηματικό κλίμα και η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων θα συνεχίσει να προσφέρει ώθηση στις επιχειρηματικές επενδύσεις», τόνισε.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Trump και του Κογκρέσου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω φορολογικών περικοπών ύψους 1,5 τρισ. δολ. και αυξημένων κυβερνητικών δαπανών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στη Fed για υπερθέρμανση και άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο Powell δήλωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τώρα «πιο ενθαρρυντική», κάτι που θα βοηθούσε στην άνοδο του πληθωρισμού.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Fed αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί γύρω από το στόχο της Fed για 2%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης