Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ακόμα 3 υπουργοί με επίδομα ενοικίου: Φωτάκης, Σγουρίδης και Μάρδας - Τι απαντούν

Ακόμα 3 υπουργοί με επίδομα ενοικίου: Φωτάκης, Σγουρίδης και Μάρδας - Τι απαντούν
Νέες αποκαλύψεις σχετικά με υπουργούς που έλαβαν το επίδομα ενοικίου
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με υπουργούς που έκαναν χρήση της διάταξης για τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, την τακτική της Ράνιας Αντωνοπούλου, ακολούθησαν ο Κώστας Φωτάκης, ο Δημήτρης Μάρδας και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Φωτάκης, ο οποίος είναι αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, φέρεται να έχει λάβει κονδύλι 5.000 ευρώ ως επίδομα ενοικίου, για τον κ. Μάρδα -όπως καταδεικνύουν τα έγγραφα- έχουν δεσμευθεί 3.900 ευρώ για την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ για τον κ. Σγουρίδη (ο οποίος ήταν υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας και στη συνέχεια υφυπουργός Υποδομών) είχαν δεσμευθεί 7.000 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Σγουρίδης είναι και αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Φωτάκης: Ουδέποτε εισέπραξα τα 5.000 ευρώ

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτάκης -μιλώντας στον Σκάι- υποστήριξε ότι αν και ζήτησε τα 5.000 ευρώ, δεν τα εισέπραξε.
«Δεν πήρα ποτέ τα λεφτά» τόνισε και πρόσθεσε πίστωση μπορεί να υπήρξε, αλλά «ουδέποτε έχω κάνει χρήση, ουδέποτε έχω πάρει επίδομα ενοικίου ή άλλης δαπάνης».
Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στον Σκάι δήλωσε «μένω στο σπίτι του γιού μου (...) ποτέ δεν έχω πάρει λεφτά».
Στη συνέχεια όμως, ο αν. υπουργός Έρευνας τόνισε σε αυστηρό τόνο: «Απορώ, όταν κάνετε έρευνα, γιατί δεν παίρνετε ένα τηλέφωνο να ρωτήσετε (...)
Βάζετε τα ονόματα από κάτω (σ.σ. στην τηλεοπτική οθόνη), γίνεται δημόσια διαπόμπευση».
Επιπλέον, ο κ. Φωτάκης σημείωσε ότι η δεοντολογία επιβάλλει να ερωτηθεί προηγουμένως, υπονοώντας ότι έμαθε την αναφορά στο όνομά του από την τηλεόραση.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Φωτάκης -με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε- διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία ότι έκανε χρήσης επιδόματος ενοικίου.

Σγουρίδης: Εισέπραξα μόνο 350 ευρώ

Αντίστοιχα, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι αν και είχαν δεσμευθεί 7.000 ευρώ τελικά εισέπραξε μόνο 350 ευρώ.
«Μπορεί να έχει υπάρξει αυτή η δαπάνη αλλά η δαπάνη αυτή για να εκταμιευτεί χρειάζεται να φέρει την απόδειξη του ενοικίου σου.
Η απόδειξη που προσκόμιζα ήταν 50 ευρώ τον μήνα και πήρα μόνο 350 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Μάρδας: Προτίθεμαι να επιστρέψω το επίδομα ενοικίου που έλαβα 

Διευκρινίσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει με το επίδομα ενοικίου δίνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σημειώνοντας σε δήλωσή του πως «ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από τον νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».
Ο κ. Μάρδας σημειώνει ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπ’ όψιν στην εφαρμογή της διάταξης για το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.
Συμπληρώνει, δε, ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών - βουλευτών.
Σημειώνει επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
«Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε», συμπληρώνει και καταλήγει: «Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

Οι παραιτήσεις Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση η Ράνια Αντωνοπούλου ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκε και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι συζυγός της.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημητρίου επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας (26/2/2018) με τον πρωθυπουργό, ενώ βρισκόταν στην Τρίπολη για το Περιφερειακό Συνέδριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στον κ. Τσίπρα ότι παραιτείται για λόγους ευθιξίας.

(Αρχική δημοσίευση, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 12:56) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης