Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

“Πολύ κακό για το τίποτα” με το ΚΥΣΕΑ

“Πολύ κακό για το τίποτα” με το ΚΥΣΕΑ
Πώς τα θέματα ρουτίνας, ανάγονται σε "υψίστης σημασίας" συνεδριάσεις...
«Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.».
«Πολύ κακό για το τίποτα»; Η λέξη «τίποτα» είναι σαφώς ακατάλληλη, αφού το να δουλεύουν σωστά τα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε είναι πιο επείγουσα ανάγκη και από την προμήθεια νέων. Άρα, παρότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να λήγουν με συνοπτικές διαδικασίες, πιο κατάλληλο είναι το «πάλι καλά».
Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αν και δεν ήταν ήσσονος σημασίας, αφορούσε τελικά επικαιροποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ρουτίνας. Πιο συγκεκριμένα:
Το ένα ζήτημα που απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ λοιπόν, ήταν η πρόσθεση €1 εκ. στο πρόγραμμα της ανανέωσης – εκ νέου πιστοποίησης των βλημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς (SHORADS: Short Range Air Defence), TOR M1 και OSA-K (SA-8 Gecko).

Αποτέλεσμα εικόνας για tor m1 missiles
Το ποσό που είχε εγκριθεί δεν είχε, από αμέλεια της ελληνικής πλευράς, υπολογίσει τις κρατήσεις που γίνονται για ασφαλιστικούς φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά συνέπεια, ενώ εγκρίθηκαν €25 εκ., αίφνης προέκυψε ότι το ελληνικό δημόσιο ήθελε για την «τσέπη» του €1 εκ. που δεν είχε υπολογιστεί. Και γι’ αυτό το εκατομμύριο συγκλήθηκε το ΚΥΣΕΑ.

Σχετική εικόνα
Ακόμα μγαλύτερη απογοήτευση είναι το θέμα των τορπιλών, αφού δεν αφορά τις νέας γενιάς τορπίλες που χρειάζονται τα νέας γενιάς υποβρύχια 214 που αξιοποιούνται επιχειρησιακά από το Πολεμικό Ναυτικό. Το ζήτημα που τέθηκε ήταν η προμήθεια κάποιων απαρτίων που αφορούν τις ήδη υπάρχουσες τορπίλες του ελληνικού στόλου.
Κατά τα άλλα, εκτιμάται ότι έγινε μια ενημέρωση για τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων στο μέτωπο από το Αιγαίο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Θα πρέπει το ΚΥΣΕΑ να αποφασίσει να ζητήσει διαβαθμισμένη ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων από τους αρχηγούς. Ενημέρωση χωρίς ωραιοποιήσεις και διακηρυκτικού τύπου αναφορές, τις οποίες θυμάμαι να παραμένουν ίδιες από τότε που άρχισε να λειτουργεί ο θεσμός.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης