Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Στο 3% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός, μετά την επιβολή ΦΠΑ

Σαουδική Αραβία: Στο 3% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός, μετά την επιβολή ΦΠΑ
O νέος φόρος και τα ακριβότερα καύσιμα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη σαουδαραβική κατανάλωση ενέργειας
Στο 3% αυξήθηκε ετήσιος πληθωρισμός στη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο 2018 και αφού η κυβέρνηση επέβαλε φόρο προστιθέμενης αξίας 5% και αύξησε τις τιμές της βενζίνης για εγχώρια κατανάλωση στις αρχές του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (25/2).
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο νέος φόρος και τα ακριβότερα καύσιμα, μέρος της κυβερνητικής προσπάθειας για τη μείωση του μεγάλου ελλείμματος του προϋπολογισμού λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη σαουδαραβική κατανάλωση ενέργειας σε ορισμένες περιοχές τον Ιανουάριο.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,9% από τον Δεκέμβριο 2017 τον Ιανουάριο.
Οι τιμές των τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο 2017, ενώ τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία  ακρίβυναν 5,8%.
Το κόστος των μεταφορών αυξήθηκε κατά 10,5%.
Ωστόσο, οι τιμές των ειδών ένδυσης και υποδημάτων μειώθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το προηγούμενο 2017, εν μέρει λόγω της μεγάλης έκπτωσης από τους λιανοπωλητές ενώ οι τιμές κατοικιών και χρησιμότητας αυξήθηκαν μόνο κατά 1,3%.
Τα ενοίκια κατοικιών απαλλάσσονται από τον φόρο και η αγορά ακινήτων της Σαουδικής Αραβίας έχει υποχωρήσει.
Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει τις επιπτώσεις του φόρου και των υψηλότερων τιμών των καυσίμων στην κατανάλωση, εισάγοντας ένα σύστημα ταμειακών αποζημιώσεων για μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα νοικοκυριά και ανακοινώνοντας ένα επιπλέον 50 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες καθώς η ζήτηση των καταναλωτών αρχίζει να ανακάμπτει από το αρχικό σοκ του φόρου και καθώς περισσότεροι έμποροι λιανικής και εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους αντί να απορροφούν πρόσθετες δαπάνες.
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός της Σαουδικής Αραβίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο 5% φέτος, αφού οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,2% το 2017.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέβαλαν 5% ΦΠΑ ταυτόχρονα με τη Σαουδική Αραβία και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη (22/2) κατέδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο εμιράτο του Ντουμπάι αυξήθηκε σε 2,7% τον Ιανουάριο από 1,5% το Δεκέμβριο.
Ο φόρος φαίνεται ότι ωθεί τις τιμές σε μικρότερα ύψη στα Εμιράτα  από ό, τι στη Σαουδική Αραβία, επειδή το Ριάντ, που έχει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά συνέπεια είναι πιο πρόθυμο να αντλήσει νέα έσοδα από το κράτος και δεν απαλλάσσει σχεδόν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από είσπραξη.
Τα άλλα τέσσερα πλούσια κράτη εξάπλωσης πετρελαίου του Κόλπου - Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Μπαχρέιν - σχεδίαζαν αρχικά να επιβάλλουν ΦΠΑ ταυτόχρονα με τη Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα, αλλά δεν το έπραξαν, εν μέρει λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και βιοτικό επίπεδο.
Ενδέχεται να επιβάλλουν τον φόρο το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης